Bilder: Internationella kvinnodagen i Södertälje 2012

Igår firade Södertälje internationella kvinnodagen i Södertälje i stadshuset från kl.12 till kl.21. Tyvärr missade jag Gaykörens hyllning till kvinnan. Så också Elisabeth Olsson Wallins föreläsning om kvinnor och män i bilden.

Rima Haro
Rima Haro

Istället gick Tuulikki (min fru) och jag på Rima Haros föreläsning om vara kvinna i mellanöstern och skillnaden när dessa kvinnor flyttar till Södertälje och Sverige. Rima som bla är statsvetare och journalist berättade att kvinnans kamp för jämställdhet i mellanöstern ännu inte har börjat. Att det är kvinnorna där som själva måste ta kampen, som kvinnorna gjorde i västvärlden. Hon sa också att många kvinnor som flyttat till Sverige inte tagit till sig den frihet kvinnan har här att leva sitt eget liv, skaffa utbildning osv. Jag som i alla år läst Rimas krönikor i Länstidningen fick det åter igen bekräftat att hon är en kvinna som verkligen vet vad hon pratar om. Och att hon gör det trots den kritik hon fått och får från andra här i Södertälje som flyttat hit från mellanöstern. Synd att hon inte längre får plats i LT!

Bodil Godner
Bodil Godner

Mot bättre vetande gick Tuulikki (min fru) och jag på politisk debatt där sju kvinnliga Södertäljepolitiker svarade på frågor om jämlikhet, mäns våld mot kvinnor och hedersvåld. Inget nytt under solen framkom. Alla var rörande överens om att det gäller att förändra attityder och det gör man genom förebyggande åtgärder. Kommunstyrelsens ordförande Bodil Godner sa att det kommer en satsning på utbildning av förskole- grundskolelärare. Gäsp.

Mia Poppe och Niclas Strand

Vi såg också Mia Poppe och Nicklas Strand ”Sånger till kvinnan”. Dom bjöd också på dikter av Harriet Löwenhjelm, Karin Boye, Sonja Åkesson Kristna Lugn mfl. Och sjöng visor om kvinnor av bla Evert Taube och Cornelis Vreeswijk.

Tyvärr hann vi bara med 10 minuter av kvinnliga konstnärers villkor vid sekelskiftet som Helena Cronholm Lundström berättade om. Det var mycket annat vi också hade velat se och höra av detta fullmatade program. Men vi är nöjda med det vi fick och hoppas Södertälje kommun satsar lika stort på kvinnodagen även nästa år.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest