Förbud mot slöja? Nej tack!

I Belgien röstar riskdagen om slöjor, burka och niqab, ska förbjudas eller inte. Förbudet skulle gälla på allmän plats.

Själv är jag kluven i frågan. Ingen kvinna borde själv vilja eller kunna tvingas till att bära slöja. Det är mot allt vad jag tror på i fråga om mänskliga rättigheter, jämlikhet och synen på kvinnan. Men som demokrat och för religionsfrihet så inser jag att ett förbud inte ens är att fundera på.

Dessutom tror jag att ett förbud skulle kunna vara direkt farligt och elda upp muslimska fanatiker och terrorister ännu mer.

Samtidigt är det självklart att heltäckande slöja inte ska bäras i dom situationer där identifikation av en kvinna är viktig, tex i skolan, vid en rättegång osv.

[tags]slöja, heltäckande slöja, slöjförbud, förbud mot slöja, samhället, burka, niqab, politik, demokrati, religionsfrihet, jämlikhet[/tags]och Intressant

3 tankar på “Förbud mot slöja? Nej tack!”

 1. Jag tcker också att det är en svår fråga. Mitt hjärta skriker NEJ INGEN SLÖJA PÅ NÅGON KVINNA medan jag förståndsmässigt inser att det går inte att förbjuda. Mer än just som du säger på arbetsplatser och liknande.

  För någon månad sen var jag tvungen att kommunicera med en kvinna med heltäckande, inte ens ögonen syntes. Jag kände mig skrämd, kränkt och som pratandes med en vägg ungefär. Känslan var ont i magen.

  Det är i grunden sådana vanor måste ändras. De länder där kvinnor från födsel behandlas som ickevarelser och som går runt som mörka skuggor när de måste röra sig ute i samhället, måste förändras.

  Svara
 2. Jag kan bara hålla med. Jag tycker inte om lagstadgade förbud om klädsel (eller icke klädsel….tänk om nudist chauffören rattade sin buss naken….!!!) men borde vi inte kunna kräva att vårt synsätt ska accepteras hos oss???
  Ingen kvinna (oavsett religionstillhörighet) tillåts ju visa sina ben ens, vid ett besök i deras land.
  Det tycker jag är dubbelmoral minst sagt.

  Svara
 3. Ethel: Jag har också erfarenhet av att prata med kvinnor klädda i burka både här i Sverige och utomlands. Vi människor avläser omedvetet varandras ansikten och ögon när vi pratar med varandra. Det känns konstigt att inte kunna göra det.

  IMSE: Jo, jag tycker faktiskt att vi kan och ska kräva att dom människor som kommer till vårt land ska följa syn på kvinnan, jämlikhet och demokrati. Men att lagstifta om det är inte rätt väg att gå.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest