Torsdagen den 10 januari opererades min livmoder, ena äggstock och äggledare bort på Södertälje sjukhus. Meningen var att bara livmodern skulle väck men när dom tog bort den såg dom att ena äggstocken haft det så trångt att den tillbakabildats och såg missfärgad ut. Äggstocken och äggledaren fick en timme på sig att ta sig, men den ville inte kvickna till så dom tog den nu för att bespara mig ännu en operation inom kort tid.

Det hela gick bra och jag behövde bara en påse blod innan dom kunde skicka upp mig på avdelningen. Smärtlindringen, epiduralbedövning, fungerade klockrent de 48 timmar jag hade den. Jag har inte varit så smärtfri på många år. Värre var det med maten. Hade jag ätit allt dom gav mig hade jag haft ständiga allergiattacker och det trots att det tydligt stod på locket på tallriken vad jag inte kan äta. Dessutom fanns det nästan ingen frukost för mig som inte tål lactos och animaliskt protein.

Personalen var toppen och gjorde sitt bästa med dom resurser dom har. Fast det kändes otryggt när nattpersonalen inte kunde sköta maskinen till epiduralbedövningen. Jag fick tala om att den gick på batteri och måste kopplas från och till elen osv.

Jag fick komma hem i måndags, 14 januari, satte mig vi datorn på tisdagen och besvarade några akuta mail och idag kan jag äntligen sitta en längre stund. Som tur är har jag en underbar fru, Tuulikki, som pysslar om mig, lagar mat, duschar mig och hjälper till med allt jag inte klarar själv. Tack!

Sammanfattningsvis så har allt gått betydligt bättre än jag trott, inga hemska smärtor eller trötthet, och några tecken på depression har jag ännu inte känt. Och jag verkar komma fortare tillbaka till arbetet än jag vågat hoppas.

[tags]hysterektomi, gynekologi, operation, livmoder, myom, gynekologisk, undersökning, kvinna, epiduralbedövning, äggstockar, sjukvård, Södertälje[/tags] och på Intressant.