Tomas Tranströmer, född 1931 i Stockholm, får nobelpriset i litteratur 2011. Äntligen! Jag vågade inte hoppas längre så överraskningen är total. En mer välförtjänt pristagare kan jag knappt tänka mig. Mina ögon är just nu fyllda av glädjetårar. Et stor poet som är känd i stora i delar i världen och som är svensk har fått priset. Dessutom är han populär. Det trodde jag aldrig skulle hända.

Har du aldrig läst Tranströmer rekommenderar jag Sorgegondolen. Men det går inte att välja fel när det gäller en av mina husgudar. Hans dikter är lätta att ta till sig så är du nybörjare när det gäller lyrik så är han en bra poet att börja med. Han är universell och det är inte förvånande att hans böcker är översatta till 50 språk.

Läser du inte Tomas Tranströmer går du verkligen miste om en stor läsupplevelse!

Bibliografi:

17 dikter, diktsamling, 1954
Hemligheter på vägen, diktsamling, 1958
Den halvfärdiga himlen, diktsamling, 1962
Klanger och spår, diktsamling, 1966
Kvartett, 1967 (samlingsvolym med de fyra tidigare diktsamlingarna)
Mörkerseende, diktsamling, 1970
Stigar, diktsamling, 1973
Östersjöar, diktsamling, 1974
Sanningsbarriären, diktsamling, 1978
Dikter 1954-78, 1979 (ingår i serien ”Den svenska lyriken”)
PS, diktsamling, 1980 (bibliofiltryck, ej i bokhandeln)
Det vilda torget, diktsamling, 1983
Dikter, 1984 (pocketutgåva)
För levande och döda, diktsamling, 1989
Dikter. Från ”17 dikter” till ”För levande och döda”, 1990 (pocketutgåva, även 1997)
Minnena ser mig, 1993, självbiografi
Sorgegondolen, diktsamling, 1996
Fängelse : nio haikudikter från Hällby ungdomsfängelse (1959), diktsamling, 2001
Air Mail. Brev 1964–1990, brevväxling mellan Tomas Tranströmer och Robert Bly, 2001
Den stora gåtan, diktsamling, 2004

 

Intressant?