Den senaste tiden har ondskan, tack vare massmedia, trängt sig allt närmre inpå och blottat sig i all sin avskyvärdhet. Jag tänker då förstås på Anders Eklund som dödade Engla och Josef Fritzl övergrepp på sin dotter Elisabeth. Det sistnämnda tar mig så hårt att jag har svårt att ta in det, mina försvar sätter in och jag vill blunda, hålla för öronen.

Nu är varken dessa ondskefulla dåd dom första eller sista. Ondskan har alltid funnit och kommer att finnas så länge människan existerar. Godhetens kamp mot ondskan är vi alla involverad i, på ett eller annat sätt, dagligen. Gå till dina egna tankar och var ärlig mot dig själv, då kan du se samma kamp.

Jag är fullt och fast övertygad om att vi inte föds som vita blad. Att en människa kan födas ond eller åtminstone disponerad för att bli ond. Om sedan omständigheterna är dom ”rätta” formas en människa med förmåga, att utföra dom mest vidriga handlingar mot andra människor. En ond människa som saknar förmåga till empati och som inte har dom spärrar vi människor vanligen har.

Vi har alla goda och onda egenskaper, även Josef Fritz loch på Anders Eklund. Men när ondskan tar över har dom förlorat rätten till att behandlas mänskligt. Nej, jag tror inte på hämnd. Men på ett livstidsstraff som faktiskt är vad det heter, och som i sig själv är omänskligt. Då skyddas vi andra från just deras ondskefulla handlingar.

Men är det inte bara handlingarna som är onda och inte hela människan? Många brukar svara ja på det, men jag är tveksam. Jag anser att när en människans inbyggda spärrar släppt och alla mänskliga gränser sprängs och en person begår övergrepp och dödar då har det onda tagit över på bekostnad av det goda.

[tags]ondska, filosofi, Josef Fritzl, Engla, Elisabeth Fritzl, Anders Eklund, omänskligt, mäskligt[/tags] och på Intressant