Varför kommer få dikter ut som e-bok?

Sen jag fick min iPad läser jag nästan enbart e-böcker. Jag lånar dom på biblioteket och har märkt att det finns få diktsamlingar. Det förvånar mig eftersom jag tycker dikter passar utmärkt att läsa på surfplattan.

Romaner, biografier och deckare släpps numera samtidigt som e-bok av både stora och mindre förlag. Men nya diktsamlingar utgivna på samma förlag dyker nästan aldrig upp på bibliotekets lånelista. Att barnböcker och fackböcker är mindre representerade kan jag förstå då Epub, formatet dom flesta e-böcker görs i, inte stöder interaktivitet fullt ut. Layout är inte heller Epubs starka sida.

Kan det vara så att det är för dyrt att ge ut diktsamlingar som e-böcker? Dyrt att framställa? Dyrt att få in på biblioteken? Kanske finns det andra kostnader… Eller är problemet att få layouten att se snygg ut?

Om det jag räknar upp här ovan är orsaken tycker jag det är synd då poesin idag lever på nätet. E-boken borde vara diktens självklara medium. Förhoppningsvis kommer det här att ändras inom en inte allt för lång tid.

 

Intressant?