För det mesta brukar folk antingen avsky eller älska surströmming. Men jag tycker varken eller. Jag äter en eller två klämmor utan att vara särskilt lyrisk. Och inte heller tycker jag doften är mycket att tjafsa om. Starka stickande parfymer är betydligt värre.

I lördags var jag bjuden på kräftskiva och eftersom det fanns ett par surströmmingsfantaster med inledde jag också med en klämma. Helt OK tills jag drack av det vita vinet, Leva Chardonnay Dimiat & Muscat 2003, som jag själv hade köpt. Sällan har jag varit med om något som skär sig så. Som tur fanns det också vatten och öl på bordet.

Kräftor

När jag ätit min klämma gick jag över till färska turkiska kräftor. Jag är inte heller någon större entusiast av dessa skaldjur (räkor och hummer däremot). Men jag åt ett tiotal och här passade vinet perfekt. Den avslutande fruktsalladen var det bästa på hela kvällen.

Tillbaka till surströmmingen och vinet. Vet du något vin som passar till denna norrländska speciallitet? Eller är det mjölk och vatten som gäller?