Har Sverige demokrati efter valet i höst?

Har Sverige demokrati efter valet i höst? Den frågan har jag ställt mig själv efter den senaste tillbakagång för de demokratiska partierna som Socialdemokraterna och Moderaterna och Sverigedemokraternas framgångar. Visst ligger det en ironi i att det parti som är allt annat än demokratiskt kallar sig för just det. Fast jag har lätt för att hålla mig för skratt. Tvärtom är jag uppriktigt orolig över vilken verklighet Sverige ska vakna upp till efter valet i september.

Demokrati

Jag förstår inte hur en medborgare i Sverige som tror på demokrati och jämlikhet ens kan tänka sig att rösta på SD. Hur kan frågan om invandringen få människor att glömma allt annat det partiet står för? Vad får vanliga LO-arbetare att vilja lägga sin rösta på ett parti som har sin bakgrund i nazismen? Ett parti som är uttalat rasistiskt, homofobiskt och har en fientlig kvinnosyn?

Attraherar inte längre

Svaret på mina frågor är kanske att de andra partierna i riksdagen inte längre attraherar vanliga arbetare. Att motståndet mot rasismen och att slå vakt om HBTQ- och kvinnors rättigheter inte står med på deras listor över vad som är viktiga valfrågor. Något det borde om de vill slå vakt om den demokrati vi har.

Börjat stå för att de röstar på SD

Jag har de senast tio åren gång på gång förvånats över hur människor i min närhet helt plötsligt och helt öppet börjat stå för att de röstar på SD. Människor som själva är invandrare säger: ”Nu är det nog. Sverige kan inte ta mot fler.”

Vi behöver fler invandrare inte färre

När jag frågar vad hen tycker om SD:s övriga politik ser jag ett stort frågetecken i henoms ansikte. Hen tänker efter ett tag och säger: ”SD satsar på de äldre, något sossarna och de andra glömt.”

Då blir jag mållös eftersom hen inte kan se att det är invandrarna som till stor del tar hand om våra äldre. Många nysvenskar jobbar inom hemtjänsten och ser till att mina och dina föräldrar och äldre generationer alls blir omhändertagna. Behovet av person inom äldreomsorgen ökar samtidigt som allt färre är i arbetsför ålder. En ekvation som bara går ihop om med öppna armar tar mot dem som vill komma till Sverige.

Brist på arbetstagare

Bristen på arbetstagare är redan idag ett stort problem inom flera sektioner. Ett problem som kommer att öka i takt med att vi svenskar blir allt äldre och behöver vård och hjälp i vardagen. Vi behöver fler sjuksköterskor, läkare, tandläkare, vårdbiträden, lärare, barndagvårdare osv. Därför borde vi hålla vårt lands gränser öppna istället för att stänga dem.

Har Sverige demokrati efter valet i höst?

SD är det odemokratiska parti det alltid varit. Är den svenske arbetaren fortfarande demokrat? Om svaret är nej på den frågan kommer kanske Sverige inte längre att vara en demokrati efter september 2018.

Mer i Bloggen och om Mitt skrivande

 

Har Sverige demokrati efter valet i höst? är ett blogginlägg.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

3 tankar på “Har Sverige demokrati efter valet i höst?”

  1. Jag kan inte heller för mitt liv begripa hur någon kan vilja rösta på SD och jag får ångest när jag tänker på vad som kan hända efter valet. Hur kan frågan om invandring förblinda folk så? Men det som verkligen skrämmer mig är hur förvridna människors värderingar börjar bli. Man talar hela tiden om svenska värderingar, men de värderingar jag växte upp med, både de hemifrån och de i samhället, ifrågasätts eller förvrängs helt nuförtiden. Godhet är äckligt och kan bara ha med självgodhet att göra. Medkänsla är skadligt. Är verkligen alla människor lika mycket värda? Nja… Till och med mänskliga rättigheter har jag sett folk ifrågasätta. Det har hänt förr i historien att människors liv har förändrats radikalt. Jag hade inte trott att det skulle bli mitt. Jag hade hoppats att mina barn skulle växa upp i en trygg värld. Nu väntar klimatförändringar och vad mer?Vad kan jag göra? Jag känner mig maktlös.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest