Kalifatet är en käftsmäll

Kalifatet är en käftsmäll som säkert kan användas på olika sätt. Serien, som går på SVT, känns i hela kroppen. Jag har sett fem avsnitt på SVT Play och är golvad. 

Inte för att serien hittills speglat något jag inte redan visste. Nej, det som berör mig är hur många olika perspektiv som skildras. Att jag som tittare kastas mellan dessa känns som jag sitter i en känslomässig berg- och dalbana. 

Komplexitet

Kalifatet är inte rädd för att visa den komplexitet som IS-krigarna är för ett land som Sverige. För de som är mot islam och muslimer och vill slänga ut dem kan serien användas som påtryckningsmedel.

Risker och chanser

Självklart finns en risk att Kalifatet förstärker islamofobin. Å andra sidan kan serien bredda problemet med IS-krigarna. Hur vi ska behandla dem som kommer hem till Sverige. Om vi ska ta mot de kvinnor och barn som vill komma hem. Att det finns en motvikt här i Sverige för dessa ungdomar.

Förståelse

Jag hoppas och önskar att alla som ser serien får en större förståelse för hur det kan komma sig att unga svenskar väljer att kriga för IS. Men också för dem som väljer att hoppa av. Och så hoppas jag vi kan se till att våra ungdomar tror på en framtid i Sverige så de inte anslutet sig till IS eller andra terrorgrupper.

Hur som helst, missa inte Kalifatet!

Mer om islam

Kalifatet är en käftsmäll är ett blogginlägg.

 

Fler blogginlägg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This