Metoo ger hopp om framtiden

Metoo ger hopp om framtiden för alla kvinnor, män och icke-binära. Jo, för även om alla vittnesmål är tunga att läsa och ofta svåra att ta in tror jag på den här revolutionen. Den flodvåg av kvinnor som vägrar att vara tysta är början till något bättre för alla.

Revolution och ingen häxjakt

Revolution är ett stort och i många fall skrämmande ord. I det här fallet tror jag den är oblodig. Men det finns män, och tyvärr kvinnor, som börjat ropa att det är en häxjakt. I samma stund det kommer fram bevis på att en kvinna ljugit och pekat ut en oskyldig man finns en risk att allt vi tycks oss ha vunnit går förlorat. Då kommer det att hänga på oss kvinnor att vi inte tar på oss offerkoftan igen.

Skuld och skam

Metoo-debatten gör det möjligt för oss utsatta att flytta skulden och skammen dit den ska – till förövarna. Vi vägrar att vara offer! Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt det är för självkänslan. Idag ser jag mig som en överlevare och det önskar jag att alla som nu berättar vad de utsatts för också ska göra. Skillnaden i mina, och andras ögon, är större än de flesta inser.

Alla är vinnare

Alla kan vi vinna på den här revolutionen om vi ser till att ta konsekvenserna av den. Vi kvinnor slipper utstå allt från hån och tafsande till uppsägningar. Från våldtäkt och till och med mord (jag tänker bl.a. på Kim Wall). Ni män skulle släppas ut ur en mansroll som ställer krav på er redan som små att inte gråta och visa känslor till att erövra, lägga ner och sätta på. Att alltid vilja ha sex och vara potenta och till och med misshandla, våldta och döda om hon säger nej.

Förändra mansrollen

Jag har ett barnbarn som jag älskar och önskar det bästa för. Redan som liten fick han höra från sin pappa att han inte skulle gråta. Men jag hoppas innerligt att han i spåret av #metoo ska få chansen att tillgå hela sitt känsloregister istället för att bita ihop och stänga inne. Att han på ett naturligt sätt kan få utlopp för det han känner så han inte använder sin fysiska styrka på fel sätt.

Metoo ger hopp om framtiden för alla

Jag hoppas alla som inte kan eller orkar vittna om sina upplevelser av sextrakasserier och övergrepp hör att vi som berättar också gör det för er. Det finns många kvinnor och flickor i hela världen som riskerar döden om de skulle tala om det de utsätts för i just denna stund.

De jag tänker på är alla som inte har orden eller rösten på grund av fysisk eller psykisk sjukdom. På fosterbarn och flickor och pojkar som är omhändertagna av staten och utplacerad av kommuner. Men också alla som pga. hedersvåld och annat förtryck inte är fria att höja sin röst.

Strukturerna på väg att falla

Slutligen misstänker jag att det finns många som inte inser att det de utsätt för är fel. Att strukturerna är så starka att det blivit en naturlig del av livet. Precis som det varit för många av oss som idag vittnar. Men nu är strukturerna är äntligen på väg att falla och då har vi alla en chans till ett bättre liv.

Länge leve #metoo-revolutionen!

Läs också Metoo får kvinnor att berätta, Jag också och lyssna på Louise Halvardsson ”Hejdå tonårsångest.

Fler blogginlägg

Metoo ger hopp om framtiden för alla är ett inlägg i bloggen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This