Anna Lindh fick mig att börja blogga

Iréne bloggar
Foto: Tuulikki Räisänen

10 år: Anna Lindh fick mig att börja blogga

Idag är det 10 år sen utrikesministern och människan Anna Lindh dog. Den 11 september 2003 såg jag i TV statsminister Göran Person med darr på rösten berätta att Annah Lindh avlidit pga av dom skador hon fått av knivhuggen på NK dagen innan. Det fick mig att starta min första blogg.

Mordet tog mig hårt som det gjorde för det flesta andra i Sverige och runt om i världen. Antagligen var jag extra sårbar då min far dött två dagar innan. Dessutom var minnet färskt av terrorhandlingarna i USA två år tidigare på samma datum. Av någon anledning kunde jag inte omvandla mina känslor till poesi som jag brukar. Nej, istället kände jag ett tvång att debattera och analysera.

Min första blogg finns inte längre kvar. Den lades ner efter ett år och sju månader när den bloggcommunity jag använde stängdes. Istället skaffade jag en egen domän Min plats bland orden, hyrde in mig på ett webbhotell och började använda publiceringsverktyget WordPress.

Dom första åren fortsatte jag att debattera, läsa andras bloggar och kommentera. På senare år har den här bloggen alltmer blivit en författarblogg. Jag skriver om mitt eget skrivande, lägger upp dikter och varje nytt kapitel i min självbiografi. Men en sak har varit med från början och är det forfarande, skrivövningarna.

Vilka av mina inlägg har genom åren varit mest lästa och kommenterade? Tre stycken skiljer ut sig:

 Gastroskopi är en tuff undersökning är det inlägg som ligger högst i rankingen hos Google. Det har också visat sig vara en bra hjälp och många gånger första informationen för den som själv ska genomgå undersökningen för första gången. Inlägget publicerades den 20 februari 2007 men lever fortfarande i kommentarsfältet där läsarna ställer frågor och delar med sig av sin egna erfarenheter.

Självmord den ultimata själviska handlingen det här inlägget är kanske mitt mest kontroversiella. Många läsare undrar hur jag kan uttala mig på det sättet jag gör. Hur kan jag lägga jag skuld på den som har självmordtankar eller står i begrepp att begå självmord? Och varför ska den som mår så dåligt ta hänsyn till sina nära och kära? Jag svarar alltid, håller fast vid min ståndpunkt och uppmanar alltid den som skriver att den som är på väg att gå från handling till ord att söka hjälp.

Mångkultur är framtiden ett av dom nyare inläggen  som resulterat i hatkommentarer och mordhot. Jag fick ta bort många kommenatrer  som gick över gränsen för vad jag kan tillåta. Så fort jag bloggat om rasism och sånt som rör oss hbtq-personer har det kommit både hat- och hotfyllda kommentarer och mail.

Jag vet inte om jag bloggar om tio år. Men om jag lever, och kan och vill skriva, kommer jag säkert att göra det i någon form.

Att stort tack till alla som läser och kommentar mina inlägg!

 
 

***********
Intressant?

2 tankar på “Anna Lindh fick mig att börja blogga”

 1. När Anna mördades försvann hoppet om en politik i människans tjänst.
  På något vis.
  Hon var äkta, ja hon var människa.
  Precis som vi, folket.

  Början på september är mörk i många hänseenden. Konstigt egentligen. Andra världskriget, WTC, Anna Lind och min lilla flicka som också valde denna månad att ge sig av på. En sorgens månad, som sagt.
  Men för den skull går det inte att göra annat än att fortsätta tro på det goda. Att det ska segra en dag.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest