Är det OK att censurera kommentarer?

För att slippa spam i kommentarer använder jag ett spamfilter. Det tar bort alla kommentarer till porr-poker- och andra spelsajter. Och hittills har det fungera perfekt, dvs bara tagit bort det som jag vill ska slängas.

Därför blev jag rätt förvånad när jag för någon vecka sedan upptäckte att spamfiltret tagit bort en kommentar från en besökare jag redan debatterat med. Visserligen hade flera av hans kommentarer varit rätt hätska men hitills hållit sig inom gränsen för vad jag tycker jag måste kunna tåla. Fast den här gången tycke spamfiltret att det fick vara nog. Nyfiken på vad han skrivit som gjort att han censurerats kollade jag i spamloggen. Förmodligen var det Sodom och Gomorra som fått det engelsktalande Spam-Karma att reagera. Resten av kommentaren var ungefär på samma nivå. Det här resulterade i flera nya kommentarer från samma herre om att jag var för feg för att ta debatten osv.

Jag gillar inte censur av kommentarer men i det här fallet är jag beredd att hålla med spamfiltret. Det är inte särskilt intressant varken för mig eller dig som läser den här bloggen att någon spyr ut sin ilska över mig bara för att jag är den jag är.

För övrigt har jag bara blockerat en besökare. Ett spöke från det förflutna som jag inte tycker tillför den här bloggen något.

Hur gör du? Har du blockerat besökare från att kommentera?

18 tankar på “Är det OK att censurera kommentarer?”

 1. Det är en jättesvår fråga tycker jag. Har vid några tillfällen fått anonyma kommentarer som bara skrivits i avsikt att såra eller vara elaka – men jag har inte blockat någon ännu.

  Jag vill att min blogg ska vara öppen, men jag kommer nog att i fortsättningen radera anonyma elaka kommentarer – och ger personen sig inte kommer jag att överväga att blocka.

  Det är min blogg – jag bestämmer precis som du gör i din!

  Svara
 2. Precis, men ibland kan det finnas behov av att kunna nämna ord som casino, black-jack och diverse ekivoka fraser. De som spammar gör ju det trots allt med länkar, som ska göra att spamfilter triggar.

  Apropå vilka kommentarer som ska tillåtas är det ju helt upp till ägaren av bloggen. För att inga missförstånd ska uppstå så skadar det inte att ha en liten sida med information för besökaren där enkla förhållningsregler kan redovisas. En liten text om cookiesanvändningen skadar inte heller ;).

  Svara
 3. Sara: Jag vill som du att min blogg ska vara öppen, men inser att jag ibland kan bli tvungen att stänga anonyma hatiska människor ute. Annars blir det nog inte roligt för andra att läsa. Bra att du påminner mig att det är jag som bestämmer. 😉

  Patrick: Jag tycker det är perfekt med ett spamfiler som begriper att hålla porr och annan skit borta. Det går att spärra både URL:er och IP-adresser i filtret.

  Svara
 4. Ja, det är okej. Jag har själv blockat en person för uselt uppträdande. Även om man är för högt i taket, så är det fullkomligt begripligt att det finns helt vanliga anständiga gränser för hur man beter sig på andras bloggar (eller i övrigt på nätet). Eftersom bloggar är privata och inte offentliga anslagstavlor avgör du sedan själv var du vill att gränsen ska gå. Det är inget att känna dåligt samvete för.

  Svara
 5. Visserligen så har jag ännu inte drabbats av några hätskheter bland kommentarerna, men om jag skulle råka ut för det så tror jag nog att jag skulle försöka bemota en sådan figur med avsevärt tålamod. Däremot så kan jag tycka att man med gott samvete ska kunna sätta in vissa ord och låta inlägg med de orden publceras först efter moderatorns godkännande.

  Å andra sidan så skulle ajg säkert kunna ändra uppfattning om jag verkligen råkade ut för ett tvättäkta stoplskott. Generellt sett så ogillar jag dock de flesta former av censur.

  PS. Jag slogs just av en obehaglig tanke. Är min blogg alldeles för snäll, eftersom jag inte har drabbats ännu? 🙂 DS

  Svara
 6. Du har all rätt att justera kommentarerna. Har man som bloggägare otur med sina besökare så har man – inte Ditt fel =)

  Om möjligt kan man ju skriva i kommentarslistan att något raderats och varför – det minskar nog eventuella spekulationer.

  På min egen blog har jag bara strukit ett inlägg, medan jag i ett annat sammanhang snabbt tvingades stänga funktionen för alla. Och privat hatmail får jag till båda. Tyvärr.

  Lycka till med Din egen praxis =)

  Svara
 7. Anders: Nästa gång jag rader en kommentar ska jag skriva varför. Tråkigt att du också råkar ut för hatmail. Själv blir jag nästan förvånad om det går en dag utan att minst ett ramlar in. Min praxis Om Min plats bland orden finns nu på plats. Hoppas det duger…

  Kurt: Det är hur trevligt som helst att blogga! 😆 Det vi skriver om här drabbar nästan alla som har en hemsida eller blogg och man lär sig att inte ta åt sig personligt. Jag skulle aldrig låta dom vinna som vill förstöra genom att avstå från att blogga. Ser fram mot din blogg. 😉

  Svara
 8. Jag har inte blockat någon. I min blogg har jag inte haft någon anledning, mer än rent spam. I min gästbok innan bloggen var det några tveksamma inlägg, men jag lät dem stå kvar.

  Jag känner inte att jag behöver bemöta något och tycker att otrevliga kommentarer ofta talar för sig själva. Jag vet inte vad någon anonym person på nätet skulle kunna skriva som skulle kunna såra mig personligen, men jag hade väl kunnat blocka om det sårat andra som skriver.

  Jag tycker det är helt ok med anonyma kommentarer. Om man inte tillåter anonyma kommentarer tycker jag att man gör bloggosfären till bloggarnas egen lekplats, vilket jag tycker är trist. De flesta bloggare är också anonyma för mig.

  Men som sagt, för egen del har jag aldrig känt något behov av att blogga eller radera någon.

  Svara
 9. Jag har inte råkat ut för nåt sånt. Men å andra sidan skriver jag bara sånt som inte är särskilt kontroversiellt. För mig är bloggandet kul och avkopplande, har nog med allvarliga diskussioner i vardagen och skriver därför inget provocerande. Live kan jag nog provocera… 😉

  Ibland har jag sagt emot något i en kommentar – vilket jag tycker är nåt helt annat – men det finns de som inte vill bli emotsagda heller utan blir sura om man inte håller med om allt de skriver.

  Svara
 10. Åsa: Jag har svårt att låta bli att bemöta kommenterar och har inte alls något mot att andra tycker annorlunda än mig. Men eftersom jag tycker det är trist att läsa kommentarer där personen tydligt lider av psykisk ohälsa eller som är fyllda av hat och personliga påhopp har jag valt att inte ha sådan kvar i min blogg. Hur andra bloggare gör bryr jag mig inte om.

  Instämmer i att det är OK att vara anonym. Men bara om personen inte använder det för att göra personliga påhopp eller förstöra en hel blogg med sina irrelevanta kommentarer.

  Bloggblad: Det finns dom som tycker jag är provocerande bara genom att jag är den jag är. 😮

  Svara
 11. Generellt så borde det vara en självklar rättighet för var och en att kunna välja sitt förhållningssätt. Efter behag och i enlighet med allt det som ger upphov till och avgör alla våra möten, cyber eller in real life. Så länge det inte drabbar någon annan i onödan, förstås.

  Att släppa in eller stänga ut, hur man än väljer så är det trovärdigt och acceptabelt. Om man vet vad man gör … och varför … doing no harm … och står för det, inför sig själv framförallt.

  Att censurera eller vägra finna sig i att syssla med emotionell, intellektuell och dylik ”avfallshantering” är nämligen två helt olika saker.

  P.S. Vill bara ödmjukt påpeka ”inkonsekvensen” i att öppna en topic under rubriken ”Är det OK att censurera kommentarer” och ställa frågan ”Hur gör du? Har du blockerat besökare från att kommentera?” för att senare under diskussionens gång krydda med ”Hur andra bloggare gör bryr jag mig inte om.”

  Friskt mod! Jag vet att du bryr dig och hälsar varmt! Ta väl hand om ditt space. 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest