Diskriminerad av Viktoria?

RFSL Södertälje-tröja

I lördags när Prideparaden kommit till Kungsträdgården var jag och Tuulikki rejält hungriga. Vi gick runt i våra RFSL Södertälje-tröjor, kollade i matsedlar och bestämde oss för att äta på Restaurang Viktoria.

– Vi är två, sa jag och såg mig omkring bland dom lediga borden.

– Ett bord för två. Vi måste duka av och ställa i ordning ett bord så det tar fem till tio minuter, svarade kille i dörren.

Eftersom jag sett att det fanns plats sa jag till Tuulikki att vi går. Hon ville vänta men jag förstod direkt att han försökte bli av med oss. Men jag var för trött och hungrig för att ifrågasätta hans påstående. Vi gick vidare istället.

När vi gått ett par steg bort vände jag mig om och såg att killen bakom oss blev insläppt. Det bekräftade att vi blivit utsatt för diskriminering.

Vad fick honom att försöka bli av med oss? Vi var OK klädda och var nyktra. Det enda skäl jag kan tänka mig är våra röds RFSL-tröjor, regnbågspims och halsdukar.

Det här är en form av diskriminering som är svår att bevisa. Hade vi väntat hade vi förmodligen blivit insläppta. Vad hade hänt om jag påpekat, vilket jag borde ha gjort, att det fanns lediga bord? Om jag sagt att det känns som att ni vill bli av med oss pga våra tröjor? Antagligen skulle han ha slätat över det och förnekat diskriminering. Dom kan lagen och vill inte bli anmälda.

Att anmäla det till DO känns meningslöst. Vi skulle inte kunna bevisa att vi blivit diskriminerade och ord skulle stå mot.

Vad tycker du? Blev vi diskriminerade eller inte?

[tags]diskriminerad, diskriminera, diskriminering, DO, Restaurang Viktoira, hbt, gay, homosexualitet[/tags]och Intressant

4 tankar på “Diskriminerad av Viktoria?”

 1. Oj, svårt att säga eftersom jag inte var där. Men jag tycker att ni ska skicka ett mail till chefen för stället och berätta hur ni upplevde det. Då kanske ni i alla fall kan få en ursäkt och bidra till att de skärper till sig. 🙂

  Svara
 2. Som du säger, är det svårt att bevisa och man orkar inte alltid ifrågasätta just i stunden när man t ex är trött och hungrig.

  Ett brev till chefen — mycket bra idé! Du kan även tipsa dem om RFSL:s utbildning (www.rfsl.se/utbildning), som uppenbarligen behövs.

  Men framförallt, anmäl det till DO. Visst, det kanske blir nedlagt med en gång, men det är viktigt att alltid anmäla för att visa i statistiken att diskriminering förekommer.

  Lycka till!

  /Karol

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest