Igår fick jag känna på hur det kan kännas att bli bestulen på sin identitet. Det hela började med att jag före semestern öppnade ett brev som inte var mitt trots att det låg på hallgolvet. Förvånad såg jag att det var adresserat till en Jenny Svensson Falk (påhittat för att inte peka ut personen i fråga) från Intrum & justitia, kronofogden. Adressen stämde men det var också det enda.

Jag tejpade igen brevet, skrev på ”Adressaten okänd”, la den på postlådan och glömde hela saken. Efter semestern låg en nytt brev till samme okände adressat från kronofogden och väntade. Nu blev jag irriterad och ringde upp Intrum & justitia. En hjälpsam kvinna sa att hon skulle rätta till saken och att jag kunde slänga brevet. Lättad körde jag det i dokumentförstöraren och trodde att det hela var utagerat.

Igår kom ett nytt brev från Intrum & justitia . Arg tog jag upp det och blev förvånad då jag såg att det var adresserad till mig. Det gick snabbt över till ilska och chock då jag såg att det var samma domslut med krav på betalning som tidigare kommit till Jenny Svensson Falk. Här hade jag tagit mig för att ringa och rätta till ett misstag och så klantar dom till det än värre!

Jag slängde mig på telefonen och ringde Intrum & justitia. Killen tycke det verkade konstigt och bad mig vänta medan han pratade med sin chef. Det hela slutade med att han lugnade ner mig med att dom skulle ta in underlaget till domslutet och meddela mig när dom var klara.

Lugn var det sista jag kände mig. Tänk om det var en bluff från företaget som krävde in pengarna via Intrum & justitia? Vad skulle jag göra om det visade sig att mitt personnummer stod på fakturan? Hade någon stulit min identitet? Mitt i tankekaoset fick jag syn på en internetadress, användarkod och lösenord i brevet. Innan jag ens hann tänka mig för loggade jag in och fick upp ärendet. När jag klickade på länken till företager som krävde mig på nästan 3 000 kr fastnade mina ögon på fakturanumret.

När jag ringde upp företaget så fick jag veta både vem adressaten var (det hade jag glömt och brevet var tuggat) och den rätta adressen som inte var särskilt lik min. Snabbt ringde jag igen upp Intrum & justitia, berättade vad jag fått veta och frågade varför jag var tvungen att göra deras jobb. Kvinnan beklagade det hela och sa att dom hade Jenny Svensson Falks underskrift på delgivningen och att hon inte kunde förstå vad som hänt.

Nu väntar jag på ett brev där Intrum & justitia, kronofogden, erkänner sitt misstag och ber om ursäkt. Hoppas det kommer till mig och inte Jenny Svensson Falk.

[tags]kronofogden, brott, identitet, stulen identitet, misstag, myndigheter, samhälle, Intrum & justitia[/tags] och på Intressant.

Uppdatering: Fick just ett brev från Intrum & justitias kundtjänst där dom meddelar att ärendet är nedlagt. Ingen förklaring och absolut ingen ursäkt. Men det hade jag i ärlighetens namn inte heller väntat mig…