Bok- och biblioteksmässan 2014

Foto: Iréne S Räisänen

Bok- och biblioteksmässan 2014. Nej, jag ska inte på bokmässan i år heller. I min hatkärlek till detta spektakel har hatet vunnit sju år i rad. Och som du kanske vet, ställer du inte ut där eller medverkar på annat sätt som författare finns du inte.

Nåja, det har gått rätt bra ändå dom senaste åren. Mina böcker säljer i ojämn takt som dom alltid gjort. Anmälningarna till skrivarkurserna ökar i en takt som fortfarande förvånar mig. Det verkar som jag klarat mig rätt bra utan att delta på mässan.

Missförstå mig rätt nu. Jag älskar böcker och jag tycker verkligen om att höra författarna berätta om sin egen nyss utgivna. Att sätta sig ner och lyssna på föredrag, delta i seminarium kan lufta mig för lång tid framåt.

Det jag inte klarar av med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg är trängseln, sorlet och kommersen. Jag blir helt färdig av alla intryck efter en- och en halv timme. Då växer frustrationen över allt jag inte orkar se, lyssna på eller delta i. Och då vill jag bara åka hem till lugnet och ron i min egen skrivhörna.

Deltar när jag blir inbjuden
När jag år 2007 senast var på mässan lovade jag mig själv att inte komma tillbaka förrän jag blev inbjuden av mitt förlag. Det har ännu inte hänt. Vilket kanske inte är så konstigt att jag ännu inte har något annat förlag än mitt eget.

Trots det vaknar lusten att delta varje augusti. Då kollar jag och Tuulikki tåg- och hotellpriser och inser att det varken finns platser på tåget eller några rum kvar. Då lovar vi varandra att vi tidigt nästa år ska vi boka plats, rum och ta oss till Göteborg.

Så har vi hållit på dom senaste åren och det slutar med att jag alltid säger: ”Inte förrän jag släppt en bok och förlaget bjuder in mig till bokmässan.” Då är jag tvungen att ta mig till en dom mest fantastiska och samtidigt skrämmande evenemang jag som författare kan tänka mig.

Program på Bok- biblioteksmässan 2014