PoetenIréne: Ska fan skriva en självbiografi!

Bloggroman

Alla skriver självbiografiskt

Jag undrar hur jag kunde få den idiotiska idén att skriva min självbiografi. Inte för att jag hade mycket att välja på. Samtalet från min fostermamma som inte vill lyssna, veta vad konflikten mellan mig och min fosterpappa handlade om var droppen.

I alla år hade jag hållit tyst om dom övergrepp han utsatte mig för. Velat skydda henne som barn skyddar sina föräldrar. Men nu kunde jag inte längre hålla tyst och därför började skriva om mitt liv. Och nu verkar det som att var och varannan svenska gör detsamma – skriver sin självbiografi.

Mätt marknad
Just nu kommer det ut den ena boken efter den andra som skildrar författarens liv. Inget fel med det. Tvärtom. Jag har själv under hösten med stor behållning läst Mian Lodalens två självbiografiska böcker, Dåren dotter och Tiger. Men risken finns att när jag äntligen är färdig med min så är marknaden övermättad och inget förlag vill ta i den med tång.

Eller så får jag hoppas på en ny våg för självbiografiskt skrivande när min är färdig om ca 2-3 år.

Läs dom senaste fem avsnitten i min självbiografiska roman ”offer? Nej tack!”!

[tags]offer? NEJ Tack!, bloggroman, roman, självbiografi, förlag, publicering, förläggare, skriv, skriva, skrivande, författande, författare, poet, litteratur, kultur[/tags]och Intressant

8 tankar på “PoetenIréne: Ska fan skriva en självbiografi!”

 1. Cecilia: Ja, det är inte lätt alla gånger att skriva men det underlättar om det inte är ett självterapeutiskt skrivande. Själv har jag gått i terapi i många år och känner mig färdig med det och har fått viss distans.

  Jag hoppas och tror att jag ska ro romanen i hamn. Fast det kommer att få ta den tid det tar. Och jag ger ut den själv om inget förlag vill.

  Tack för att du läser! 🙂

  Svara
 2. Jag beundrar din förmåga att skriva om det hemska du varit med om. Jag har själv upplevt hemska trauman och velat skriva om det men förgäves.
  Det väckte många känslor att läsa det du skrivit och jag hoppas att du fullföljer det och får din självbiografi utgiven.

  Ha en härlig vecka!

  Svara
 3. Ethel: Antagligen är det denna jag-fixerade tid vi lever i som spelar in. Men inte blir en bok mer intressant för att den den är självbiografisk. Fiktion är nästan alltid en större läsupplevelse, tycker jag. Däremot så kan jag ofta lära mig en del om hur det är att människa när jag läser en biografi.

  Mina noveller innehåller oftast helt påhittade personer. Och lyckas jag skriva färdig min självbiografi är risken stor att jag sedan skriver en fiktion-roman.

  Svara
 4. Jag har också förundrat mig över alla självbiografiska böcker. Blir en bok mer intressant om författaren säger att det är helt och hållet egna upplevelser? Varför är det mindre fängslande om man skriver t.ex. att det är en skönlitterär bok baserat på sanning?

  Du kanske kan ändra historien och skildra en person som inte helt och hållet är du själv? Nej, jag vet inte, jag tycker det är tröttsamt med alla dessa trender. En bra bok borde helt enkelt vara en bra bok som kan säljas just för att den är så bra :-).

  Håller med att det är modigt, utlämnande och starkt att skriva om dina fruktansvärda upplevelser.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest