Barnsäkerhet gör medicin otillgänglig

Att medicinburkar ska vara barnsäkra är ju bra. Men när en burk skrivs ut till en som bara kan använda en hand är det dumt och till och med farligt. Jag hämtade ut medicin till frugan igår, starka morfintabletter för värken i hennes brutna axel. Ingen på apoteket frågade om jag ville ha den på burk eller i plister.

När det var dags att öppna burken tryckte jag ner locket och vred som det stod på locket att man ska göra. Inget hände. Jag försökte igen med lite mer kraft och kände då att locket liksom hoppade över hacket det ska in i. Efter att ha försökt i en kvart gav jag upp och petade bort locket med en skruvmejsel. Sedan slog jag med hjälp av en hammare mejsel igenom den hårda plasten under. Och lyckades få ett tillräckligt stort hål för att kunna skaka ut en tablett.

Jag lovar att jag behövde båda händerna och ordentligt med kraft. Med andra ord: inget för en enarmad eller annars av sjukdom eller skada försvagad person.

Fler bloggar om Apoteket, medicin och på Intressant.

8 tankar på “Barnsäkerhet gör medicin otillgänglig”

 1. Å fy! Jag vet hur en krossad axel känns. Aldrig hade jag kunnat öppna en medicinburk. Jag minns när mobilen ringde och råkade ligga på fel sida. Den fick ringa, jag kunde inte röra mig så pass att jag kunde svara. Det är en helvetisk smärta. Men jag fick i alla fall piller i karta och de kunde jag trycka ut.

  Hälsa verkligen frugan!!!

  Svara
 2. Vad är störst problem? Att ett barn råkar få i sig medicin och skadas/dör.

  Eller att du får använda en hammare för att få upp burken?

  Alternstivt kan du ju faktiskt nästa gång be personalen på apoteket öppna burken och hälla över innehållet i en annan förpackning…..

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest