Jo, det är sant att du kan lida av endometrios utan att du har en aning om det. I varje fall om du är kvinna, har/har haft smärtsamma och rikliga mensblödningar. Tråkigt nog har inte heller din gynekolog en aning om han eller hon inte tagit reda på det.

Själv har jag troligen haft en vandrande livmoderslemhinna i nästan fyrtio år. Och jag skulle inte veta att jag har det än idag om jag inte fått livmodern bortopererad pga av myom. Svaret kom i måndags, och tack och lov fanns det inga cellförändringar, men jag blev smått chockad då gynekologen frågade:

– Vet du endometrios är?

– Ingen aning, sa jag, och förberedde mig på det värsta.

– Vi hittade delar av din livmoderslemhinna inne i livmodern och på äggstocken vi tog bort. Det finns troligen livmoderslemhinna på andra organ i magsäcken men dom kommer att återbildas då du gått igenom klimakteriet.

Det kändes lugnande men samtidigt så blev jag, och är fortfarande, förbannad för att ingen upptäckt det tidigare. Jag har sedan 12-års ålder haft en extremt smärtsam mens som gjort mig sängliggande 2-3 dagar varje månad. Dessutom har jag blött igenom kläder, förstört sängkläder och madrasser. Men när jag klagat hos gynekologen har hon/han sagt att det inte är ovanligt och skrivit ut smärtlindrande piller.

Och tänk så mycket jag varit tvungen att tack nej till, missat att göra för jag vetat att jag ska ha mens just då. Dom flesta arbetsgivare har haft noll förståelse för att jag tvingats vara borta pga av mens 2-3 dagar varje månad. Alla kvinnor har ju mens, varför skulle jag ha det värre än andra… Min läkare fick skriva läkarintyg så att jag inte fick sparken.

Endometrios drabbar 5-10 procent av alla fertila kvinnor, ung som gammal. Mörkertalet är stort då många aldrig får någon diagnos, vilken idag lätt kan ställas genom i en titthålsoperation, så kallad laparoskopi. Det innebär att många kan ha denna kroniska sjukdom utan att dom vet eller får den hjälp dom behöver.

Tyvärr går inte sjukdomen att bota, men lindring finns i form av smärtlindring, hormonpreparat, borttagande av livmoder mm. Har du symtom som tyder på endometrios, kontakta en gynekolog för undersökning och fastsällande av diagnos. Stå på dig och kräv hjälp!

Själv har jag varit hos många gynekologer genom åren men ingen har tagit mina problem på allvar. Inte förrän helt nyligen. Och inte ens då var det endometrios dom opererade mig för…

Sjukdom är livslång då härdar av endometrios kan finnas på många olika platser i kroppen och ibland flamma upp och ge värk. Men min första månad efter operation har varit fri från mensverk och jag ser fram mot att resten av mitt liv inte plågas lika svårt som dom första 40 åren.

[tags]endometrios, menstruation, gynekologi, kvinnosjukdomar, kvinna, smärta, laparoskopi, sjukdomar, sjukvård[/tags] och Intressant