Idag kör många tidningsutgivare en kampanj för tryckfriheten ”Den här tidningen ej godkänd av staten”. Många med mig tar tryckfrihet för givet, att vi får skriva och tycka vad vi vill. Men den friheten är ofta ifrågasatt och på senare år så har allt fler i riksdagen förespråkat inskränkningar i tryckfriheten. Ändringarna kommer ofta på tal i samband med pedofili, barnporr, sexuellt utnyttjande av barn- och ungdomar, kränkande av islam, hbt-personer osv.

Jag måste tillstå att jag ofta dragits med och velat ha lagändringar för att hindra utnyttjandet av barn och kränkande av mig själv i egenskap av flata. Och ett och annat upprört inlägg har det blivit här i bloggen. Men jag gör ny en pudel, dvs erkänner att jag har fel. Lagen om tryckfrihet har visat sig fungera under dom mest krävande omständigheter och har fungerat som den bör sedan vi röstade igenom den 1949 i riksdagen.

Och utan tryckfriheten och yttrandefriheten skulle vi hbt-personer haft svårt att föra fram våra krav på lagförändringar. Vi skulle inte ha kunnat debattera eller demonstrera. Inte heller hade jag kunnat blogga om könsneutralt äktenskap, homofobi mm.

I Sverige tar vi tryckfriheten för självklar och tror att den alltid ska vara oinskränkt. Så är det inte. Se bara på dom mörkerkrafter, Sverige demokraterna, som är på väg in i vårt demokratiska rum riksdagen.

Dessutom ifrågasätter jag den svenska pressens tryckfrihet. Är den inte styrd av ekonomin som det mesta annat?

OBS! Det här inlägget är inte godkänt av staten.

[tags]tryckfrihet, pressfrihet, tidningsutgivarna, media, yttrandefrihet, politik, grundlagen, blogga[/tags]och på Intressant