En bokidé kommer flygande

En bokidé kommer flygande

En bokidé kommer flygande. Flygande och flygande… För min del handlar det om ett ämne, ett tema som jag vill skriva om. När jag vet det gäller det att hitta på personer som drabbas och som kan visa på det jag vill skriva om. Först och främst en eller flera huvudpersoner som läsaren kan sympatisera med så hen bryr sig om hur det ska gå för den personen/personerna.

Bipersonerna ska till för att det ska uppstå konflikter och hinder på vägen mot det mål huvudpersonen/personerna har. Dom ska vara hela personer med en egen agenda. Allt oftare, tycker jag, författaren till nya romaner har en förmåga att tappa bort bipersoner. En person som för en hård kamp glöms senare bort då någon ny har slängts in. Det är som att författaren ledsnat och vill ha något nytt att skriva om. Jag tycker inte om lämnas ut i tomma intet och undra vad som hänt.

Efter det är det dags att placera in personerna som ska befolka min berättelse i en miljö som passar temat och huvudkonflikten. Personligen är jag rätt ointresserad av miljögestaltning. För mig är det viktigaste att miljön säger något om vilken typ av människa mina huvudpersoner är och var i samhällets hierarki hen befinner sig.

När jag läser blir jag irriterad på beskrivningar hur det ser ut i ett bostadsområde, hur rummen i en lägenhet ligger i förhållande till varandra osv. Jag är medveten om att andra tycker annorlunda. Men när jag skriver gör jag det första hand för min egen skull.

När jag har ett tema, en huvudkonflikt, en eller flera huvudpersoner, ett antal bipersoner och en eller flera platser där berättelsen utspelas är det dags att skriva en synopsis. Det ska jag berätta om i ett annat inlägg.

Mer om Mitt skrivande

Mina böcker

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest