Mer än halva min roman är redigerad

Mer än halva min roman är redigerad. Den här veckan har jag redigerat ännu ett kapitel i min självbiografiska roman. Farten är ett eller mer sällan två kapitel per vecka. Fortsätter jag i den här takten borde jag vara färdig i slutet på maj eller i början på juni nästa år. Det tar tid och måste få göra det.

Jag skriver ca tio kapitel, skickar iväg dom och får feedback. Sen skriver jag om igen efter de förslag till förbättringar jag fått. Sist var det endast tre ställen där jag varit för snabb och behövde utveckla scenerna. I tidigare omgångar var det betydligt mer att göra. Förhoppningsvis har jag lärt mig av feedbacken och redigerar bättre från början.

Redigeringen består till stor del av att jag skriver om vartannat kapitel till tredje person och nutid. Dom andra kapitlen låter jag vara kvar i första person men skriver om till dåtid. Kapitlen i dåtid behöver jag skriva om mest medan jag jobbar mer med gestaltningen i dom övriga.

Ja, du som läst min självbiografi här i bloggen kommer knappt att känna igen dig i den färdiga romanen. Fast grunden är densamma. Jag har mest låtit scenerna växa ut och dragit ner tempot utöver dom förändringar jag skrivit om här ovanför.

Oftast tycker jag det är roligt att skriva om och förhoppningsvis förbättra mitt manus. Ibland känns det som jag inte har en aning om vad jag sysslar med. Då är det tur att jag har andra som läser och får mig att tro att jag kan ro mitt livsprojekt i hamn.

Mer om mitt skrivande