Poeten Iréne: Skriver utkast för hand

Skriva utkast för hand
Skriva utkast för hand

I lördags la jag mig i soffan med block och penna och började skriva på kapitel 17 i min självbiografi. Ja, du läser rätt. Jag skriver för hand trots att jag nästan är sammanväxt med min dator. Varför jag gör det? Förmodligen för att jag är mer avslappnad där. Jag blir inte heller störd av nya mail och annat i datorn som pockar på uppmärksamhet.

Konstigt nog så ger papper och penna mig större frihet att skriva fel, stryka och skriva om när jag skriver det första utkastet. Kanske blir för allvarligt, seriöst när jag skriver direkt i datorn. Och prestationsångesten klappar mig på axeln.

När jag kommit en bit och vet var jag ska landa går jag ibland till datorn och fortsätter där. Men oftast skriver jag hela utkastet i soffan.

Redigera vid flytt från penna till ordbehandlare

När jag känner mig färdig med första utkastet sätter jag mig vid datorn och skriver in det i Word. På köpet får jag en första redigering. Oftast skalar jag bort en hel del av det jag skrivit i blocket.

Bloggar alltid i datorn

I lördags fick jag ner ungefär en halv sida i Word. Det kan tyckas vara lite, men då är jag över den första tröskeln. Tyvärr räcker min tid inte till för särskilt mycket eget skrivande då SkrivarSidan kräver nästan all min tid. Som tur är har jag bloggen! Inläggen här håller igång mitt skrivande när 24 timmar/dygn är för kort. Och bloggar gör jag alltid direkt i datorn.

Skriver dikter alltid för hand

Dikter skriver jag utan undantag för hand. Dom dyker ofta upp på natten och jag skriver så fort jag kan ner dom på papper. Lyrik gör sig i handskrift på ett annat sätt än prosa. Fast min usla handstil och dyslexi gör att jag ofta har svårt att se vad jag skrivit.

Om du skriver dina utkast på papper eller i datorn spelar självklart ingen roll. Huvudsaken du skriver och att du hittar en metod som passar dig.

[tags]offer? NEJ Tack!, bloggroman, roman, självbiografi, förlag, publicering, förläggare, skriv, skriva, skrivande, författande, författare, poet, litteratur, kultur[/tags]och Intressant

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest