Varför är språket i mitt manus så uselt?

Varför är språket i mitt manus så uselt? Ja, det är en fråga jag ställt mig efter att förlaget som är intresserad av att ge ut min självbiografiska roman bad mig göra en tredje omskrivning i hopp om att jag ska rätta till alla språkliga fel.

Dyslexier

Eftersom jag är dyslexier har jag svårt att redigera mitt manus. Hjärnan fyller i och hoppar över som den vill utan att jag kan styra det. Resultatet blir att det fattas ord och ändelser. Dessutom dyker det ofta upp ändelser som jag inte vet var de kommer ifrån.

Läser in och lyssnar

När jag nu läser in, lyssnar och redigerar ord för ord blir jag ofta förvånad över hur vilsen jag är när det gäller synonymer. Detsamma gäller uppbyggnaden av meningar. Något jag inte upplever att jag har problem med när jag till exempel skriver ett blogginlägg som det här. Varför blir det ett problem i en längre text som ett manus?

Varför är språket i mitt manus så uselt? Har ett svar.

Det måste vara min dyslexi, eller hur? Eller kan det vara så att jag inte skriver bättre än så? Nej, bort! Den tanken ska inte få bygga sig ett bo i mitt huvud. Om den gör det kommer jag att i ren ilska över att jag alls gjorde avsteg från mitt löfte till mig själv att aldrig skriva en roman radera manuset för alltid. Mitt mål har aldrig varit att skriva något så långt som en roman. Jag har alltid vetat om mina begräsningar.

Hisspitch

Ett samtal från min fostermamma fick mig att vilja berätta det hon inte ville veta. Hon är nu död och här sitter jag med en berättelse om Cecilia, mitt alter ego. Så läser jag min hisspitch:

 ”Cecilia utsätts för sexuella övergrepp som fosterbarn och en gruppvåldtäkt när hon är 21. Läkningen börjar när hon förälskar sig i en kvinna.”

Det får mig att komma ihåg att jag har skrivit romanen för alla fosterbarn, familjehemsbarn, som farit lika illa som jag. För alla våldtagna kvinnor. Och inte minst för alla som inte fått den hjälp av psykvården som de borde.

Livsuppgift

Sporrad av det ska jag fortsätta redigera mitt manus så det blir i skick att ge ut. Det är min livsuppgift och jag har inte allt tid i världen på mig.

Läs också Dyslexi hindrar mig inte att skriva.
Mer om mitt skrivande

Varför är språket i mitt manus så uselt? Inlägget handlar om mitt skrivande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This