Hoppa till innehåll

Casia Bromberg förläggare

Casia Bromberg förläggare

Casia Bromberg förläggare på Brombergs förlag läser dikten ”Blå blixt” av Edith Södergran och berättar varför hon valt just den. Det är en av många saker du inte ska missa i avsnitt 33.

Prenumerera på Apple Podcasts  /  På SoundCloud

Varför ger Brombergs förlag ut poesi?

Du får veta varför Brombergs förlag ger ut poesi och varför många andra förlag inte gör det. Uppdatering: Det är de större och medelstora förlagen som ger ut färre poeter. Istället kommer det nya små förlag som tar sitt ansvar när det gäller att få ut poesin till människor.

Lyrikantologi ”Blå Blixt”

Blå blixt

Hon berättar om deras lyrikantologi ”Blå Blixt”, som jag felaktigt genomgående kallar för något annat. Du får också veta vad du ska göra om du vill försöka bli antagen till antologin.

Hur förlagen gör för att hitta debutanter

Casia berättar hur förlaget arbetar för att knyta svenska och utländska poeter till förlaget. Du får också veta hur förläggare, nåja i varje fall hon, tänker när de söker debutanter de vill ge ut.

Poesi generellt

Poesi

Hon pratar också om poesi generellt och varför genren anses vara svår här i Sverige. Båda pratar vi om hur intresset är för att skriva poesi. Ett och annat skriv- och lästips få du också.

Följebrevets betydelse

Dessutom avlivas myten om betydelsen av innehållet i följebrevets för att bli antaget av ett förlag. Hon berättar vad en förläggare vill och inte vill veta om dig.

Avslutningsvis läser Casia dikten ”An Atlas of the Difficult World” av Adrienne Rich.

AI om Brombergs förlag

AI-robot

Ett svenskt litterärt förlag som har en distinkt närvaro i den svenska litteraturscenen. Det grundades år 1975 och har sedan dess etablerat sig som ett förlag som inte drar sig för att ge ut böcker som både utmanar och berikar läsaren. Med en passion för litterär kvalitet har förlag en varierad utgivning som ofta inkluderar poesi, prosa samt facklitterära verk.

Poesi är en viktig del av förlagsutgivning, vilket reflekteras i deras arbete med antologin ”Blå Blixt”. Det här förlaget har en benägenhet att våga satsa på poesi, till skillnad från många andra större och medelstora förlag som kan vara mer tveksamma till att publicera poetiska verk. Förlaget fyller en viktig roll i att hålla poesin levande och tillgänglig för svenska läsare.

Bokförlag

Som förläggare har Casia en personlig och engagerad approach när det gäller att upptäcka och publicera nya röster i poesin. Förlaget söker aktivt efter både svenska och utländska debutanter som kan berika det litterära landskapet med sina unika röster och perspektiv.

Tillvägagångssättet för att bli antagen som poet hos förlaget är inte kedjat vid formella krav som ett följebrev, vilket kan vara mytbildande inom litteraturbranschen. Istället lägger de vikt på själva verket och författarens förmåga att förmedla sitt budskap.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Casia Bromberg förläggare, länkar:

Länkar

Blå blixt, facebook: https://www.facebook.com/BlaBlixt/
Blå blixt på Brombergs hemsida: https://brombergs.se/blablixt
Edith Södergran: http://runeberg.org/sodrgran/
Adrienne Rich: https://sv.wikipedia.org/wiki/Adrienne_Rich
An Atlas of the Difficult World: https://www.amazon.com/Atlas-Difficult-World-Poems-1988-1991/dp/0393308316

Viktigt!

Utropstecken

Tycker du om Poetpodden och att jag gör ett bra? Gå då in på Apple Podcasts och skriv en kommentar. Varför? Det är ett bra sätt att få podden att nå ut till allt fler lyssnare.

Lyssna på

Kvinna med hörlurar

Poddavsnitten Björn Wickenberg förläggare på Trombone förlag och poet, Niklas Simonsson poet och kulturjournalist och Peter Nyberg, Populär Poesi.

Fler avsnitt i Poetpodden

Publicerades 20 april 2017.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×