Hoppa till innehåll

Kristina Lugn och vårdikter

Kristina Lugn och vårdikter

Kristina Lugn och vårdikter är avsnitt 67 i podden. Jag spelar upp 9 av 27 inskickade vårdikter. Dessutom jag svarar också på frågor jag fått från er som lyssnar.

Prenumerera på Apple Podcasts  /  På SoundCloud

Kristina Lugn

Dagen efter att Kristina Lugn lämnade oss fick jag mail från en lyssnare med en fråga om vad hon betytt för mig. Jag svarar med en nyskriven minnesdikt som jag skrivit till poeten. Dessutom berättar jag kort om det avtryck hon gjort på mig. Du får också höra en strof ur en av Lugns dikter.

Vårdikter

Igelkott med blommor i taggarna

Hela 27 dikter fick jag in till Vårtävlingen 2020. Ett stort tack till alla som deltog! Jag har valt att spela upp nio av dem.

Vinnarna i vårtävlingen

Jag har lottat ut tre exemplar av min skrivhandbok SkrivarSidans diktskola bland er som fått era dikter uppdelade. Vinnarna är Helena Ringström, Lottie Ålhed och Margit Grell. Grattis!

Hur många poter finns det i Sverige?

En stor grupp människor

Ella vill veta hur många poeter det finns i Sverige. En omöjlig fråga att svara på och varför det är så försöker jag reda ut.

Varför skriver jag så korta dikter?

Jag svarar Sammy så gott jag kan på varför jag skriver så korta dikter.

Upp håll till i början på nästa år

Klocka och kaffekopp

Du får veta att jag kommer att göra ett uppehåll med nya avsnitt i podden resten av det här året och varför. Nu kanske du tror att jag kommer att lägga ner Poetpodden. Nej, det är inte min plan. Jag tycker det är så roligt att göra Poetpodden att jag vill fortsätta. Får jag ha hälsan och orken så kommer jag att fortsätta med att göra nya avsnitt i januari 2021. Uppdatering: Efter att ha gjort ett till avsnitt till i februari 2021 har Poetpodden gått i vila. Kanske för alltid, kanske dyker det upp nya avsnitt. Vi får se.

AI om Kristian Lugn

AI-robot

(1948-2020) var en framstående svensk poet, dramatiker, och ledamot i Svenska Akademien. Hon var känd för sin unika röst i svensk litteratur, präglad av både humor och djupa existentiella teman. Hennes poesi undersöker ofta teman av ensamhet, ångest, och mänsklig sårbarhet, men alltid med en distinkt nyans av ironi och underfundighet.

Hon debuterade som poet 1972 med ”Om jag inte” och fortsatte att producera både diktsamlingar och dramatik som fick stor uppmärksamhet. Några av hennes mest kända verk inkluderar ”Percy Wennerfors”, ”Bekantskap önskas med äldre bildad herre”, och ”Hej då, ha det så bra”. Hennes arbete inom teatern innefattade många år som chef för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm.

Poetens bidrag till svensk litteratur och teater har lämnat ett outplånligt avtryck och hennes verk fortsätter att inspirera en ny generation av läsare och skådespelare.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Länkar:

Länkar

Kristina Lugn: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristina_Lugn
Mats Hansson (Facebook): https://www.facebook.com/mats.hansson.75
Lottie Ålhed: https://www.poeter.se/Medlem?author_id=107956
Judit Hollos (Facebook): https://www.facebook.com/judit.hollos.1
Helena Ringström: https://www.adlibris.com/se/sok?filter=author%3AHelena%20Ringström
Margit Grell: https://www.facebook.com/public/Margit-Grell
Malin Willbo: https://www.facebook.com/willbo.malin
Achillea Dahl (Linkedin): https://www.youtube.com/channel/UCSEPFx2Gg1kT9d7-p_5tSpA
Dikt till Kristina Lugn: https://youtu.be/ESX3eUqCDiM
Hora, Dåre och Martyr: https://poeten.se/bocker/hora-dare-och-martyr.htm

VIKTIGT!

Utropstecken

Tycker du om Poetpodden och att jag gör ett bra jobb? Gå då in på Apple Podcast skriv en kommentar. Varför? Det är ett bra sätt att få podden att nå ut till allt fler lyssnare. Glöm inte heller att kommentera här i bloggen.

DELA, DELA OCH DELA

Dela

Hjälp mig att dela det här inlägget och alla andra du lyssnar på i dina sociala medier som Facebook, Twitter och alla andra. Då hjälper du poesin att få vingar.

Lyssna på

Kvinna med hörlurar

Poddavsnittet Från Burton till Lugn.

Fler avsnitt i Poetpodden

Kristina Lugn och vårdikter publicerades 25 maj 2020.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×