Aidsdagen 2008

Idag är det Världsaidsdagen för 20:e året i rad. En dag som vi inte vill ska finnas liksom sjukdomen aids. Men tystnad är ingen bra strategi. Den gör bara att allt fler smittas här i Sverige och i Europa.

”Men är det så farligt, det finns ju bromsmediciner”, kanske du tänker. Jo, men inte alla svarar på den och risken finns att du blir resistent mot den. Dessutom är biverkningarna inte att leka med. Och du kommer troligen att drabbas av flera mer eller mindre allvarliga sjukdomar du aldrig skulle ha fått om du inte var hiv-positiv.

Bor du här i Sverige har du trots allt tur om du fått hiv och/eller utvecklat aids. Här får du bromsmedicin och har troligen också råd att betala för dom. I många afrikanska och asiatiska stater har alla långt ifrån tillgång till billiga bromsmediciner, inte ens barnen. Dessutom får inte dom hiv-positiva eller aidssjuka kvinnorna, som är med barn eller fött barn, den medicin som krävs för att minska att dom för smittan vidare till sitt barn.

Det finns ännu inget vaccin mot hiv men det finns bromsmediciner och andra livsviktiga mediciner som hindrar att sjudomen bryter ut och inte minst att fler blir smittade. Varför har inte alla samma rätt till dessa oberoende om de bor i Sverige eller Sydafrika? Det är en mänsklig rättighet liksom rent vatten och tillräckligt med mat att hålla svälten borta.

Jag är förvånad över att läkemedelsbolagen inte tvingas sälja bromsmedicinen till så lågt pris att alla länder har råd att ge den till sin befolkning. Jo, jag vet att jag är naiv…

Program för Världsaidsdagen 2008

[tags]världsaidsdagen, världsaidsdagen 2008, aids, hiv, världen, politik, medicin, mänskliga rättigheter[/tags]och Intressant