Män vann Augustpriserna

Pristagarna i Augustpriset 2008

Årets svenska skönlitterära bok:
Ett annat liv av Per Olov Enquist

Årets svenska fackbok:
Regi Bergman av Paul Duncan & Bengt Wanselius

Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius

Konstigt, kvinnor skriver och läser mer än männen. Men kvinnliga författare vinner färre priser än manliga dito. Liksom inom dom flesta andra kulturyttringar.

1. Varför?

2. Och är det en relevant fråga?

På fråga ett är det lätt att svara, jag vet inte. Men det är att göra det enkel för sig. Särskilt som det upprepas år efter år och inom kulturens alla genrer. Ne, det är nog så att gamla könsmönster, kanske omedvetet, gör sig gällande. Mannen utgör fortfarande normen.

På fråga två borde svaret vara att det är ointressant och att vi har kommit längre än så i jämlikheten mellan könen. Fast så bra tror jag tyvärr inte att det. Som feminist inser jag att vi har långt kvar till då könet inte spelar roll annat än i möjligen kärlek. Därför skriver jag detta inlägg och för att förhoppningsvis öppna ögonen på dig som vägrar se att vårt samhälle fortfarande inte är jämlikt

Många kvinnor har genom åren fått Augustpriset men i år fick de stå tillbaka för männen. För att dessa manliga författare helt enkelt var bättre? Eller?

[tags]Augustpriset 2008, augustpriset, litteratur, kultur, jämlikhet, jämställdhet, feminism[/tags]och Intressant

8 tankar på “Män vann Augustpriserna”

 1. ”För att dessa manliga författare helt enkelt var bättre?”

  Ja så är det. Det är bara att inse att det inte går att skylla på orättvisor så fort ni inte får de privilegier ni är vana att ta helt utan någon som helst ansträngning. Att svenska kvinnor skriver mer än män betyder inte per automatik att det är bättre kvalite på deras böcker. När svenska kvinnor inte når de framgångar de hoppas, så är det alltid samhället eller männen som är orsaken. I stället för att kvinnorna själva tar tag i problematiken och försöker hitta en lösning, så inväntar kvinnorna alltid ändrade lagar och regleringar som ska göra allting lättare för dem.

  Svara
 2. Methusalem: Du har träffat fel kvinnnor märker jag.

  Iréne, det är inte en ointressant frågeställning, och du har helt rätt att könsjämlikhet inte är uppnådd, men jag tror inte att vare sig du, jag, regeringen, FN, Barack Obama eller jultomten kan göra så mycket mer än vad som redan görs. Det kommer ta den tid det tar, men till slut kommer jämlikhet mellan könen vara ett så odramatiskt koncept att det faller på plats av sig själv. Om ett par generationer om jag får gissa. Fast allt det här är ju gissning, så herregud, vem vet…

  Svara
 3. Mattias! När flera har gjort samma iaktagelse om saken så är det inte längre ett perspektiv ur det personliga livet, det är inte längre ett perspektiv ur de personliga val man har gjort i sitt personliga del av livet som du försöker se det ut som (förmodligen en ny modifikation av härskarteknik ”förlöjligandet, diminuerandet”). I mitt personliga liv väljer jag inte (och inte blir vald av) kvinnor som börjar gnälla så fort de inte når de framgångar de hoppats på, de skyller inte sina misslyckande på samhället och männen som orsaken. Ser man på klimatet i samhället så måste man bara konstatera att sådana kvinnor (som i sin tur väljs bort i mitt personliga liv) är de mest högljuda. Till sådana kan jag bara säga: ”Gör nånting själva! Ta ansvar! Bli vuxna nångång! I stället för att skylla på männen som omogna tonåringar skyller på mamma och pappa så fort de inte får det de tror ha rätt till!”

  Du säger själv att första priset gick till nån som har välförtjänat det – så vad är det vi ”bråkar” om? I stället för att prata om budskapet i den vinnande boken (som du inte ens har läst) så pratar man BARA om könet på vinnaren. Är inte det märkligt? Hans bok betyder ingenting för att han är ju av ”fel kön”. Hade en kvinna vunnit priset så hade man gjort djupa analyser hit och dit och hyllat författarinnan ända upp till skyarna.

  Svara
 4. Jag såg Enquist på tv och på senaste bokmässan. Jag blev förfärad över alla högkulturella kvinnor som gullade med honom och förstorade och glorifierade hans supande. De gick rätt in i hans kvinnofälla (förvisso skickligt av honom).

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest