Systembolag istället för bibliotek

Här i Södertälje vill den kulturfientliga kultur- och fritidsnämnden (s) ersätta halva biblioteket med ett nytt Systembolag. Idag ligger ingången till Södertälje stadsbibliotek vid ingången till Luna galleria. Gallerian ska byggas om och fler butiker ska in. Och då får vårt välbesökta och omtyckta bibliotek trycka ihop sig för att ge plats.

Enligt LT har förslaget ingen förankring hos bibliotekets personal eller stadens invånare. Vilket inte är svårt att förstå. Vem vill ha försämringar?! För vad än kultur- och fritidsnämnden säger så är det ingen förbättring att bli av med en marknära ingång och istället tvingas gå en trappa upp för att låna böcker eller läsa tidskrifter. Inte heller att bli av med en väl fungerande och besökt hörsal för att bibliotekets administration ska få plats.

Visst vet jag att politiker måste få neddragningar och försämringar att låta som förbättringar. Vilka skulle annars rösta på dem i nästa val. Men det kan ju inte vara hur genomskinligt som helst.

För en tid sedan öppnade Systembolaget en ny självplockningsbutik i närheten av dom stora affärskedjorna Coop och ICA. Samtidigt stängdes en av dom två butikerna i centrala Södertälje. Skulle det inte vara bättre och vänta och se om vi verkligen behöver ett tredje bolag inom dom bygger det?

Att ställa kultur och näringsverksamhet mot varandra brukar alltid sluta med att den penningsvagare förlorar. Tyvärr så tror jag det blir så den här gången också. Så nästa år vid den här tiden (om jag lever och har hälsan) när jag ska hämta mina kassar med låneböcker inför semestern får jag nog ta trappan upp.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest