I fredags kom då Svenska kyrkans ja till att homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan och att det ska ha laga kraft. Tidigare har dom bara gått med på att välsigna ett partnerskap. Fast när det gäller Svenska kyrkan finns det ofta minst ett ”Men” och det gör det också här. När två flator eller två bögar gifter sig i kyrkan ingår dom inte ett äktenskap. Ordet äktenskap, och vad det symboliserar, ska fortsätta att vara exklusivt för heterosexuella.

Trist! Varför ska det finnas förbehåll bara för att det inte är en kvinna och man som lovar att älska varandra inför Gud? Jag är så trött på alla lagar och regler som fortfarande diskriminerar mig…

Det andra förslaget handlar om transexuella och könsbyte. Äntligen tas kravet på att könsbytaren ska vara ogift bort. Liksom att hon/han måste steriliseras. Sverige har en mörk historia när det gäller tvångssterilisering så det är ett välkommet förslag. Istället ska det vara möjligt att spara ägg och sperma för att kunna skaffa barn när könsbytet är genomfört.

Självklart finns här också ett par ”Men”. Varför krångla till det genom att äggstockar och testiklar måste opereras bort? Om någon vill behålla dom för kunna få barn efter könsbytet borde det vara möjligt. Men nej, det anses så viktigt att ”hålla fast vid definitionen av det biologiska könet”.

Dessutom ska dom som genomgått könsbyte utomlands tvingas genomgå den svenska utredningen och behandlingen innan den godkänns. Vadå behandling? Man kan väl bara ta bort könsorganen en gång? Men nej, det ska inte vara möjligt ”att gå händelserna i förväg” genom att göra behandlingen och operationen utomlands. Suck!

Däremot är jag beredd att hålla med om utredarnas förslag att behålla 18-års gränsen. RFSL tycker att den ska sänkas till 16 år men jag anser att man bör vänta till både kropp och psyke är fullt utvecklat.

Fler bloggar om hbt, homosexualitet, svenska kyrkan, vigsel, könsbyte, transsexuella, politik, nyheter och på Intressant.