Varför ska jag vara med i Författarförbundet?

För mig har det alltid varit självklart att vara med i facket. Det var jag under alla mina år som lönearbetare, men inte idag när jag skriver böcker. Vad jag förstår så är Författarförbundet det närmsta man kan komma ett fack för författare. Eller?

Jag vet att Författarförbundet slåss för författarnas rätt till ersättning, upphovsrätten och delar ut stipendier mm. Någon ersättning har jag aldrig fått och kommer aldrig att få så länge jag ger ut mina egna böcker. Varför? Jo, det kostar mer än det ger tillbaka i form av pengar. Upphovsrätten har jag och tror inte att den kommer att förverkas under min livstid. Den är så pass stark skyddad av lagen och även om den ifrågasätts har jag svårt att se att den har något verkligt hot. Och något stipendium är jag inte naiv nog att jag tror att jag har den minsta chans att få.

Vad skulle då fördelarna att bli invald i Författarförbundet vara för mig? Att jag solidariskt stödjer förbundets arbete, yrkesgruppen författare och därmed mig själv. Men är det verkligen nog för att jag ska vilja betala 1400 kr/år i avgift till ett förbund jag inte tror kan göra mycket för att skydda just mina rättigheter.

Jag är nyfiken på vad du tycker som är med i Författarförbundet eller som medvetet vald att stå utanför. Ska jag ansöka om medlemskap eller inte?

[tags]författarförbundet, Svenska författarförbundet, författare, kultur, litteratur, politik, facket, fackföreningar[/tags] och på Intressant

2 tankar på “Varför ska jag vara med i Författarförbundet?”

  1. embryo: Jo förvisso, men jag misstänker att det bara är jag som ska vara solidarisk och inte dom andra medlemmarna med dom villkor jag, och andra som ger ut på eget förlag, existerar under.

    Jag uppfattar Författarförbundet som ett förbund för eliten och att det inte kämpar för mig, som egenutgivare, utan mot mig.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest