Varför tar sig USA rollen som världspolis?

Jag har skrivit om det tidigare och nu är det tyvärr lika aktuellt som då att fråga: Varför tar sig USA rätten att agera världspolis? Det enkla svaret är: För att ingen annan gör det. Men det är självklart mer komplicerat.

Hur kommer det sig att USA tar sig in i Somalia och bombar misstänkta talibannästen? Varför vill president Bush skicka fler amerikanska soldater till Irak för bättre kunna ta över kontrollen? Och varför hotar USA Iran och Pakistan med repressalier om dom fortsätter att utveckla kärnvapen? Osv osv.

För att dom vill och kan. Ingen vågar säga ifrån ordentligt till den enda kvarvarande världsmakten. Jag trodde aldrig att jag skulle sakna Sovjet men dom gjorde det i varje fall omöjligt för USA att bete sig som dom vill i andra länder.

Nu gäller det att amerikanska folket reser sig och vägrar sända fler av sina soldater ut i krig för att återvända i svarta säckar. Att dom inte vill se mer av deras skattepengar användas för att döda folk i andra länder.

Fler bloggar om USA, Somalia, Irak, Nyheter och på Intressant.

1 tanke på “Varför tar sig USA rollen som världspolis?”

  1. … därför att de kan därför måste de också. Jag tror att amerikanska presidenter är som barn med pengar i en godisaffär. Pengen ligger och kliar i fickan och till sist kan man inte hålla sig. Man använder pengen till något som inte alltid är rationellt eller önskvärt med oöverblickbara konsekvenser.
    Man har möjligheten att med våld påverka skeenden i andra länder och en president kan visa tydlig handlingskraft genom militära operationer. Jimmie Carter gjorde det mot Iran, Reagan gjorde det mot Guatemala, Bush Sr gjorde det mot Irak, Clinton gjorde det mot Sudan och Bush Jr gjorde det mot Afghanistan.
    Jag tror att sista meningen i ditt inlägg behöver justeras till att säga ”att de inte vill se mer av deras skattepengar resulterar i fler döda amerikaner”.
    Det hela är amerikansk inrikespolitik och hoppet till att massorna amerikaner skall reager på andra nationaliteters dödsoffer är en mycket osannolik förhoppning. Vietnamkrigets stora protester hade sin grund i de 57000 döda amerikanerna och inte den miljon vitnameser.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest