Recension: Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius

Bokrecension: Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius (Roslagstext)
Bokrecension: Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius (Roslagstext)

Att skriva med glädje (Roslagstext)

Det finns många skrivhandböcker, nya som gamla. Några få vänder sig till dig som redan skriver och vill utveckla ditt skrivande. De flesta vänder sig till dig som är nybörjare. Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius tillhör den senare kategorin. Men främst skriver Kimselius om hur hon själv gör.

Som nybörjare får du veta det mesta du behöver för att komma igång att skriva din roman till hur du får den utgiven. Tipsen är många och alldeles utmärkta. Du får veta hur du kommer igång, hur viktigt det är att ha slutet klart för dig när du börjar skriva och hur du ska organisera det hela. Framför allt är det viktigt att du skriver med glädje för då märker läsaren det.

Själv protesterar något inom mig så fort jag läser det. Vadå glädje? Jag känner sällan det när jag skriver. Tvärtom är det hårt slit och målmedvetenhet som gäller. Och det är också något Kimselius lär ut, det att du ska hitta ditt eget sätt som fungerar för just dig.

Jag läste Att skriv med glädje från början till slut och det fungerar. Men det är inget jag kan rekommendera då upprepningarna och hänvisningarna till samma kapitel blev väldigt många. Nej, det bästa sättet är att läsa det kapitel som intresserar dig för stunden. Att använda boken som en lärobok dvs du läser det du behöver veta först och kan sen gå tillbaka och läsa det som blir aktuellt medan du skriver.

Har du aldrig skrivit längre skönlitterära texter och vill skriva en roman rekommenderar jag dig att läsa Att skriva med glädje.

Jag ger ++++ plus till Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius.

 

Fler skrivhandböcker:

Skrivguide – prosa, lyrik och film av Monica Rolfner och Iréne Svensson Räisänen

SkrivarSidans tips om bra skrivhandböcker

5 tankar på “Recension: Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius”

  1. Jag kan hålla med dig att förr så brukade även jag känna att det krävdes hårt slit och målmedvetenhet för att få klart en text. Men under åren har jag funnit glädjen i det hela och också upptäckt att skriva är lite som träning. Det är segt och tungt i början, men desto mer man gör det, desto lättare och roligare blir det.

    Bästa nog att bestämma att man ska skriva ett antal ord per dag. Behöver inte ens vara bra. Bara man gör det. Efter en vecka så har det blivit rutin och tillslut så blir det alltid dagens högtid att få skriva de där orden.

    Svara
  2. När jag känner som absolut mest glädje är nog när jag skriver dialoger i noveller, det är nog det bästa jag vet. Har som ett eget litet rollspel här hemma då 🙂

    Men precis, vi alla har ju självklart det vi föredrar mest. Sedan så kommer man ju alltid komma in i svackor. Men vad vore inte författarskapet utan lidande 😉

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest