Recension: ”Tove Jansson – Ord, Bild, Liv”

Jag har läst en hel del i sommar, vädret, har gjort att det blivit mer än vanligen. Den bok som störst intryck på mig är Boel Westins biografi ”Tove Jansson – Ord, Bild, Liv”.

Muminmamman höll sitt privatliv för sig själv och medan hon levde styrde hon stenhårt över vad som kom ut i offentligheten. Boel Westin har som första person fått ta del av Tove Janssons arkiv. Hon har läst hennes privata korrespondens, dagböcker och pratat med livskamraten Tuulikki Pietilä.

Biografier kan vara tråkiga då det blir för privata eller författaren endast hyllar den hon/han skriver om. ”Tove Jansson – Ord, Bild, Liv” är positiv och författarinnan tar inte upp Tove Janssons mörkare sidor. Men tråkigt blir det aldrig då den är välskriven om än med stor respekt.

I biografin får jag veta att Muminmamman var mer konstnär än jag haft en aning om. Hur illa hon tyckte om offentligheten, och mycket mera. Boken är på knappa 600 sidor och för en gångs skull tycker jag inte att det är för mycket. Den är illustrerad med bilder av Tove Janssons målningar, teckningar och officiella och privata foton. Fotnoterna är många som dom bör i en biografi.

Jag rekommenderar Tove Jansson – Ord, Bild, Liv” till dig som veta om människan bakom mumintrollerna och ger den 4 av 5 möjliga plus.

[tags]bokrecension, bokrecensioner, recensioner, böcker, litteratur, boktips, biografi, biografier, Tove Jansson, mumintrollen, mumin, författare, tecknare, konstnär, hbt, gay, flator[/tags] och på Intressant.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest