Recension: Det finns så många hus jag skulle vilja bo i

det_finns

Det finns så många hus jag skulle vilja bo i, diktsamling av Ylva Björnström (Miders förlag)

Ofta kräver en diktsamling att du har nycklar till de öppningar som förhoppningsvis finns. Sällan blir jag så lätt insläppt som i ”Det finns så många hus jag skulle vilja bo i”. Efter tre dikter känner jag mig hemma i rytmen och stilen.

Låt inte det jag skrivit här ovanför lura dig att tro att Ylva Björnströms dikter inte har djup. Nej, dikterna kan verka omedelbara men tvingar dig samtidigt att fundera över de koder och gåtor som tycks gömma sig i dom vardagliga bilder författaren målar upp. I dikterna får vardagliga föremål liv och speglar känslorna hos människorna i husen.

“Betongkrukorna i trädgården
vill bli av med sin tyngd

de vill inte längre
fyllas med någon annans liv”

Ur dikten Krukorna.

Oftast består stroferna av två rader vilket understryker det luftigt lätta. Att få till den enkelhet som diktsamlingen ger sken av är svårt och kräver oftast hårt arbete. Något som får mig att tänka på Bodil Malmsten. Vilket i min värld är så nära fullkomlighet som det går att komma.

Ylva Björnströms är något idag så ovanligt som en minimalist utan anspråk på att skriva självbiografiskt utlämnande eller abstrakt. Språket är vardagligt och dikterna befolkas av saker, prylar och grejer som normalt ingår i ett hushåll. Diskbänkrealism är det dock inte fråga om. Snarare är det en inre oro eller rastlöshet hos författaren som tittar fram från boksidorna. Kanske är det alla populära tidningsmagasin som stått för inspiration.

“vi borde tända varandras lampor
och kasta livlinor i varandras hinkar

sträcka oss så långt att vi nästan faller”

Ur dikten Vi.

Ibland känns det som att rytmen vaggar in dig ett något sövande tillstånd. Oftast skakar författaren om dig i slutet men inte alltid. Ett mer omväxlande tempo och jag skulle gett diktsamlingen högsta betyg.

Sammanfattningsvis är ”Det finns så många hus jag skulle vilja bo i” en diktsamling att läsa när du väcks på natten av vardagens oro och inte kan somna om. Jag ger fyra starka plus till Ylva Björnströms dikter.

Fler recensioner!

 

 

***********

Intressant?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest