Recension: Flickan som lekte med elden (filmen)

Noomi Rapace som Lisbeth Salander

Regi: Daniel Alfredsson

Manus: Jonas Frykberg. Baserat på Stieg Larssons bok

Skådespelare:
Noomi Rapace – Lisbeth Salander
Mikael Nyqvist – Mikael Blomkvist

Lena Endre, Peter Andersson, Hans Alfredsson mfl

I lördags var jag och såg filmen Flickan som lekte med elden. Efter den första filmen i Milleniumserien hade jag stora förväntningar. Något jag vet att jag inte ska ha när jag går på bio. Som action är den seg men som thriller OK.

Handlingen ligger nära boken och manusförfattaren har kämpat för att få med så mycket som möjligt dom 2 timmar och 9 minuter som filmen pågår. Det blir snuttifierat och gestaltningen blir lidande. Dialogen är betydligt sämre än i Män som hatar kvinnor. Skådespeleriet har brister i birollerna som det inte fanns i den första filmen.

Störst behållning har jag av Noomi Rapace som Lisbeth Salander. Hon bär upp hela filmen och gör det med ilska, aggressivitet och hämndlystnad. Ingen av dom andra skådespelarna i filmen kommer i närheten av hennes prestation. Men så handlar hon också istället för att prata.

Sammanfattningsvis så lyckas uppföljaren till succén Män som hatar kvinnor inte nå upp till samma nivå. Den är våldsam och allt för summarisk för att våldet ska få en bakgrund. Kanske beror det på att hela trilogin skulle ha blivit en teveserie och inte biofilm. Har du inte läst boken, gör det istället för att se filmen!

Jag ger 3 plus till Flicka som lekte med elden.

[tags]flickan som lekte med elden, män som hatar kvinnor, stieg larsson, lisbeth salander, film, filmer, recension, recensioner, filmrecensioner, Noomi Rapace, våld, hämnd, Daniel Alfredsson, milleniumserien[/tags]och Intressant

2 tankar på “Recension: Flickan som lekte med elden (filmen)”

  1. Tack för recensionen på ”Flickan som lekte med elden”. Jag har läst boken två gånger men ännu inte sett filmen. Efter att ha läst kommentarerna så väntar jag med filmen, tills den kommer på DVD. Boken var mkt bra och en, nästan, direkt uppföljare till ”Män som hatar kvinnor”. Dock vill jag inte se en tv-version på bio för man ser igenom bio-versionen av etten och att den ter sig bättre i tv-format. Min rekommendation är att läsa boken och sedan se filmen på tv, ex via DVD. MVH från en älskare av triologin, i bokform.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest