Recension: In hate we trust

In hate we trust

”In hate we trust”

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Musik: Eva Dahlgren

Text: Lars Gårdfeldt

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har gjort det igen, en fotoutställning som provocerar och visar den våldsamma verklighet allt för många drabbas av. I ”In hate we trust” ingår åtta bilder, där var och än tar upp det våld hbt-personer utsätts för i Sverige, världen runt och just nu. Ett våld många heterosexuella inte är medvetna om och därför indirekt medverkar till det.

Fotografierna är belysta på ett sätt som understryker hur inspirerad fotografen är av barocken. Lägg där till Eva Dahlgrens ordlösa nynnande, den sorgset vaggande musiken och texten till varje bild av Lars Gårdfeldt. Det är starkt, effektivt och jag har svårt att tro att någon går oberörd ut från utställningen.

För mig är våldet ingen nyhet. Och bilden där en kvinna blir våldtagen och dom katolska prästerna och biskoparna se på utan att ingripa gör mig fysiskt illamående. Det kommer för nära min egen verklighet.

Utställningen är aktuell, modig, naken och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin kan verkligen sitt hantverk. Detta tillsammans med musiken och texten gör att jag inte kan annat än fem plus till ”In hate we trust”.

Utställningen pågår tom 24 juni 2008 i Konsthallen, Luna Kulturhus, Södertälje.

20 jul – 24 aug Örnsköldsviks Museum & Konsthall

14 sep – 19 okt Söderhamns konstförening

9 nov – 14 dec Östergötlands länsmuseum

2009

17 jan – 1 mar Alingsås konsthall

15 mar – 19 apr Örebrorättighetscenter
Uppdatering 25/6: Den 24 juni 2008 riktade, enligt LT, Sverige demokraterna ett hot mot utställningen i Södertälje.

Uppdatering 26/6: Det var inte Sverige Demokraterna som, enligt LT, låg bakom hotet utan NSF, Nationalsocialistisk front.

[tags]in hate we trust, Elisabeth Ohlson Wallin, fotouställning, foto, fotografier, bild, våld, hatbrott, hbt, gay, Eva Dahlgren, Lars Gårdfeldt, barocken, kultur[/tags]och på Intressant

10 tankar på “Recension: In hate we trust”

 1. Tror att det är rädsla som gör att man ger sig på homosexuella-rädslan uppstår av känslan-vetskapen om att de känslorna finns innom alla-ligger latent slumrande och kan väckas till liv av olika orsaker-många äldre upptäcker mitt i allt att de gillar samma kön, får lättare kontakt etc med dem!-Det finns 6 sinnen=Lust,syn,smak,hörseln,känseln och doftsinnet!MVH Gladiatan

  Svara
 2. Alla vill inte kännas vid sin böjelse-tar avstånd från den´ som om den bränns.Tänker kanske´ vad skulle människorna tänka om de visste…?Våld tar man till då orden tryter, när man inte kan förklara sin rädsla-den är ju irrationell och kan inte rättfärdigas-någonsin!Okunskap och fantasier kryddar människornas tankesätt-barnsligt och omoget, som om kärlek skulle ha en mall som alla måste gå efter, gör si eller så för annars är du dittan eller dattan!MVH Gladiatan

  Svara
 3. Fördomar, hat och ryktesspridning kan skapa mycket elände. Du belyser det ju själv ypperligt genom ditt barocka och grundlösa utpekande av mitt parti som skyldigt till de hot som riktats mot utställningen. Hänvisar du till den länkade tidningsartikeln till ditt försvar, så hänvisar jag till vikten av att kritiskt bedöma det man läser.

  Jag hoppas utställningen ska få vara ifred och att den skyldige grips och ställs till svars för sin gärning.

  Svara
 4. De mekanismer som leder till att vissa grupper i samhället utsätts för mer våld och hot än andra, är i grunden desamma. Syndabockar skall utses och göras ner av grupper som föredrar nävrätten framför det fria ordet. Sen må det handla om skinnskallar som ger sig på homosexuella eller AFA-medlemmar som ger sig på sverigedemokrater.

  Läs gärna det här:
  http://193.14.180.74/Article.jsp?article=128814
  En parallell till det nu inträffade?

  Svara
 5. Alla individer´ är utrustade med förmågan att genast se´ det som är annorlunda eller en svaghet-finns även hos djuren, tänk på hönshuset-där rycker man fjädrarna och hackar ut ögonen på de som inte duger!Tror att det finns många paraleller till ´kannibalismen´ i samhället och kommer alltid att finnas-i alla fall så länge man har ögon att se med?Skinnskallar tex är ju själva en utsatt grupp´ som genom att utmärka sig och hålla ihop, kan ge sig på andra utsatta grupper i samhället och framstå som de normala??MVH Gladiatan

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest