Förhandlingen i Ersättningsnämnden

Förhandlingen i Ersättningsnämnden
Foto: Iréne S Räisänen

Förhandlingen i Ersättningsnämnden

Sammanfattningsvis kändes förhandlingen hos Ersättningsnämnden för vanvård av fosterhemsbarn som ännu ett övergrepp.

Jag och Tuulikki anlände till Kammarkollegiet i Stockholm i lagom god tid. Jag anmälde mig i porttelefonen och vi blev tillsagda att stiga in och sätta oss på en bänk till vänster och vänta på en värd som skulle hämta oss. Vi kände oss båda som att vi skulle ställas till svars för något vi inte gjort.

Efter fem minuter, vilket kändes som en evighet, kom värden och tog oss med hiss dit förhandlingen skulle äga rum. Vi blev hänvisade till ett väntrum där vi hängde av oss och fick vänta ytterligare fem minuter. Under dessa minuter steg min nervositet rejält. Nämndens ordförande kom och hämtade och när jag steg in i rummet väntade fyra personer till på mig.

Läs merFörhandlingen i Ersättningsnämnden

Dags för förhör i ersättningsnämnden

Dags för förhör i ersättningsnämnden
Foto: Iréne S Räisänen

Dags för förhör i ersättningsnämnden

I morgon ska jag på mitt muntliga förhör i Ersättningsnämnden för vanvård av fosterhemsbarn. Jag har gruvat mig enda sedan jag fick besked om att det blir av.

Varför utsätter jag mig för detta? Att inför okända människor, nämnden, under en halvtimme berätta ingående och detaljerat om hur min fosterpappa gång på gång under min tid i fosterhemmet förgrep sig på mig sexuellt. Jo, för att jag vill att det ska komma fram ordentligt till myndigheterna. Min berättelse ska tillsammans med alla andras bli ett bevis på vad som hänt och tyvärr fortfarande händer barns som omhändertags av myndigheterna.

Läs merDags för förhör i ersättningsnämnden

Våldtäktsdomar visar att offren är rättslösa

Fart
Foto: Iréne Svensson Räisänen

Friande våldtäktsdomar visar att offren är rättslösa

Hovrätten friade sex killar från allt ansvar när det gällde en gruppvåldtäkt av en 15-årig flicka. Den domen har fått mig och många andra runt om i landet att gå i taket. Jo, jag vet att lagen inte är moralisk utan ser bara till bevis och trovärdighet. Hovrätten tog enbart ställning till om flickan var i hjälplöst tillstånd eller inte.

Att inte tro att hon kände sig hjälplös tillsammans med sex killar som våldtog henne är absurt. Jag vet av egen erfarenhet att offret i den här situationen fruktar för sitt liv. Att göra motstånd och kliva upp och gå därifrån är inget alternativ. Vad gör du då så om offer? Jo, du blir paralyserad och stänger av. Inte medvetet utan det sker helt utan att du tänker på det. Hjärnan ger order till kroppen att bli passiv. Det är helt enkelt en inbyggd överlevnadsstrategi.

Läs merVåldtäktsdomar visar att offren är rättslösa

Pin It on Pinterest