Antologier är ett bra sätt att bli upptäckt

Många tycker antologier är tråkiga. Särskilt om författarna är debutanter eller okända. Själv tycker jag det är spännande att läsa debutantologier. Där kan jag se framtidens trender och tendenser inom prosa och poesi, innan de slagit igenom. Om jag har tur får jag läsa någon av de kommande större författarnas texter. Många erkända författare har debuterat i någon i dag bortglömd antologi, som t ex Grupp utgiven av Gedins förlag.

Nästan ingen köper och läser antologier. Om man själv inte finns med i den. Som förlag är det något av det mest olönsamma rent ekonomiskt man kan ge sig in på när man ger ut en antologi. Ändå har nästan varje stort som litet förlag gjort det.

SkrivarSidans förlag ska snart ge ut vår andra antologi med medlemmarnas texter. Vi gör det i förhoppning att texterna ska nå ut till en större läsekrets, för att andra bokförlag ska hitta talanger att satsa vidare på och för att vi vet vilken kick det är för självförtroendet att bli publicerad.

Förra året i mars gav vi ur den första medlemsantologin Revansch där 20 författare deltar. Texterna är dikter, noveller, kåserier och krönikor. Nästa ännu odöpta väntas komma ut mars/april 2006.

En liten marknadsundersökning: Brukar du läsa antologier? Köper du eller lånar du dem på biblioteken?

4 tankar på “Antologier är ett bra sätt att bli upptäckt”

  1. Jag fick en antologi i min hand senast igår kväll (efter en novelltävling) och du har rätt – när man själv deltar, så läser man. Köper alltså aldrig en sådan om det inte skulle vara för att det är t ex Skrivarsidans då, där man själv är medlem.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest