PoetenIréne: Första eller tredje person?

Första eller tredje person?

När jag skriver min självbiografi känns det naturligt att skriva i första person, jag-form. Men innan jag började tänkte jag på om jag verkligen skulle blotta mig själv och alla andra i min närhet genom att vara ”jag” i boken. Skulle det vara bättre om jag skrev i tredje person, hon? Kanske skulle boken bli mer allmängiltig om jag kallade mig Åsa. Nä, jag skulle inte tro det.

Det sägs att nybörjare oftast skriver i jag-form. Men som kursledare kan jag inte hålla med. Tredje person och tidsformen presens, är det som dom flesta av mina kursdeltagare skriver i. Vilket är OK om det inte helt uppenbart är en självbiografisk berättelse. Då anser jag att första person passar bättre då det tillåter läsaren att krypa innanför skinnet på huvudpersonen. Fast ibland om jag märker att författaren inte har tillräckligt med distans till berättelsen och sig själv förslår jag att hon/han hellre ska skriva i tredje person och imperfekt.

Och egentligen håller jag med Olof Svedelid som i boken ”Lär dig skriva spännande” skriver att noveller i jag-form går bra i noveller men inte romaner. Så i min självbiografi går jag mot mitt eget råd. Men Svedelid kanske inte menade biografier…

Vad tycker du? Ska romaner enbart skrivas i imperfekt och tredje person?

 

Intressant?

2 tankar på “PoetenIréne: Första eller tredje person?”

  1. Kanske kan man använda båda perspektiven om man vet vad man gör, när man ska göra det och inte? Jag har en känsla av att om jag skriver ”jag” i en text, utgår många som läser att det är mina egna upplevelser och det tycker inte jag är självklart. I en bok tror jag att jag föredrar tredje person och dåtid. Känns naturligast.

    Som du säger i en biografi anser jag att ”jag” är bäst. Idag sägs det ju dessutom vara så viktigt att läsaren vet att det är självupplevt. Annars är intresset svalare. Vad man än tycker om det :-/.

    Svara
  2. Visst kan man använda båda perspektiven, men det inget för nybörjare.

    Självupplevt eller inte kan vara intressant om man vill läsa om något man själv upplevt. Annars är det överreklamerat, tycker jag. En bra berättelse är en bra berättelse om den berättas på ett bra sätt.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest