PoetenIréne: Grävande journalistik

Grävande journalistik
Grävande journalistik

Grävande journalistik

Dom senaste veckorna har jag varit grävande journalist för Kulturdelen.nu. Jag har länge velat skriva om Södertälje sjukhusbibliotek och tog chansen när jag blev tillfrågad om jag vill skriva för Södertäljes kulturtidskrift på nätet. Inte kunde jag ana hur svårt det skulle bli.

Jag har visserligen skrivit för tidningar förut men aldrig har jag försökt mig på grävande journalistik. Har alltid ansett sett för svårt och att jag inte har dom rätta kunskaperna. Till mitt försvar så visste jag inte att det skulle behövas en massa grävande för att få ihop den artikel jag ville skriva.

När jag började så trodde jag att det skulle räcka med att kontakta sjukhuset för att få tag på dom jag ville prata med. Jag startade med att ringa till sjukhusets informationsansvariga. Inget svar och ingen telefonsvarare att lämna meddelande på. Mejlade men fick inte heller nu något svar. Jag försökte i ett par dagar utan att nå henne.

Fotografering kräver tillstånd
Via sjukhusets hemsida upptäckte jag att det krävs tillstånd för att få fotografera inne på sjukhuset. Problemet var bara att den som skulle ge tillståndet var hon som jag inte fick tag på, informationsansvarige.

Intervjuade min goda vän och granne som jobbat på medicin i 40 år. Hon berättade om hur hon saknade biblioteket. Men tyvärr kom hon inte ihåg när det lagts ner. Nu började jag inse att det här inte skulle bli så lätt som jag trott. Men skam den som ger sig. Jag frågade min vän om hon visste någon som skulle kunna svara på mina frågor. Ja, hon skulle prata med en av dom äldre sköterskorna som hon trodde skulle veta och be henne ringa mig.

Nöjd gick jag hem och skrev dagen efter ut intervjun med min vän. Tuulikki som tagit bilder gjorde färdigt dom. Tillsammans valde vi ut dom vi tyckte passade. Min goda vän ringde inte den dagen. Men följande dag stötte vi ihop på bussen. Hon inte hunnit prata med sin jobbarkompis. Inte så konstigt med tanke på att det var midsommarvecka och båda skulle gå på semester.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest