PoetenIréne: Grävande journalistik

Den som söker kanske finner
Efter ytterligare en dag då jag började inse att min artikel mest lika en tummetott och sakna alla väsentliga fakta ringde min vän. Hennes kompis hade inte tid att prata med mig. Men hon berättade hur det fungerar med böcker på avdelningen idag. Jag tackade min goda vän och la till två rader i min minimala artikel.

Samma dag ringde jag sjukhusets personalavdelning och frågade om dom visste vem som varit bibliotekarie på sjukhusbiblioteket. Det var det ingen som gjorde, inte heller visste dom när biblioteket försvann. Men jag fick namn och telefonnummer till en vaktmästare som var gammal i gården och borde veta. Problemet var bara att inte heller han svarade. Tack och lova så hade han telefonsvarare! Jag talade in ett meddelande och bad honom att ringa mig.

På söndagen efter midsommarhelgen gick jag och Tuulikki till sjukhuset för att ta bilder utifrån på byggnaden. Vi det här laget hade vi båda börjat ge upp hoppet om att få tillstånd för fotografering innanför sjukhusets väggar.

Intervju
Informationsansvarige fortsatte att inte svara på telefon eller mejl. Inte heller min goda vän lyckades få tag på henne via interntelefon. Vaktmästaren ringde inte heller tillbaka. Suck! Eftersom jag inte är den som ger mig i första taget så ringde jag stadsbibliotekarien och frågade när biblioteket på sjukhuset lades ner. Hon skulle se efter och så bröts samtalet… Efter en timme ringde hon upp och hade då avtalet mellan sjukhuset och stadsbiblioteket i handen. Jag fick mina saknade fakta och dessutom namnet på sjukhusets sista bibliotekarie och var hon jobbar nu.

Samma eftermiddag gjorde jag intervjun jag trodde jag inte skulle få. Tuulikki fick sina bilder och jag har just skrivit färdigt hela artikeln. Den är inte den jag ville skriva. Men journalistik handlar om att göra det bästa av den research man gör. Och jag måste erkänna att jag inte är särskilt bra på att gräva. Men till min förvåning så var det rätt kul.

ps. Artikeln kommer förhoppningsvis att dyka upp på Kulturdelen.nu.

 

Intressant?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest