”Hur blir jag författare?”

Som ledare för skrivarkurser, lektör, författarcoach och webbansvarig för SkrivarSidan får jag ofta frågan:

– Hur blir jag författare?

– Skriv, skriv och skriv, och läs, läs och läs, svarar jag. Väl medveten om att den som frågar inte kommer att nöja sig med det svaret.

Många verkar tro att det finns en magisk formel eller knep som ”riktiga” författare sitter inne med. Att det finns genvägar för att bli en utgiven och etablerad författare. Så är det självklart inte. Som med det mesta annat så är det övning, hårt slit och rätt kontakter som gäller.

– Ja men… det finns ju dom som får sitt första manus antaget och utgiven vid första försöket, invände den senaste som frågade mig.

– Det finns alltid talanger. Om dom dessutom råkar ha skrivit om något som ligger rätt i tiden eller som efterfrågas så är genomslaget nästan garanterat. Men även för dom krävs det hårt arbete för att hålla sig kvar på förlaget och etablera sig.

Många som jag kommer i kontakt med är frustrerade över att det är så svårt att få ett manus antaget. Och jag förstår dom. Stora förlag som Bonniers och Norstedts har blivit allt mer ovilliga att ta den ekonomiska risk som det är att ge ut debutanter. Idag är det ofta små eller mellanstora förlag som ger ut den smala litteraturen, t ex utländska författare från Orienten.

Lyriken har alltid haft det tufft och idag verkar dom stora förlagen nästan helt slutat ge ut debuterande poeter. Men genren har istället mer och mer hittat sin plats på skrivarsajter på nätet. Många poeter ger också ut på eget förlag.

Tillbaka till den inledande frågan så brukar jag också säga:

– Anser du själv att du är en författare, skriver för att bli läst, så är du det. Oavsett vad andra tycker och tänker. Varför låta andra definiera vad du är?

[tags]författande, författare, skrivande, skriva, förlag, litteratur, kultur, skrivtips[/tags] och på Intressant.

6 tankar på “”Hur blir jag författare?””

 1. Hej! Jag heter Liban. Jag är 15 år och jag är från Somalia. Och jag har ett intresse för att bli författare. Jag har bott i Sverige i 2 år. Jag vill lära mig att skriva en bok som handlar om: En person som kommer från ett annat land, som kommer bli kär med en svensk tjej och hon är kär i en annan kille, fast dom går i samma klass (Killen som är kär i tjejen.) En början. Men kan jag få lite tips av dig kanske ? Svara gärna på detta mail. Hälsningar Liban!

  Svara
 2. liban: Låter som en kul idé till en bok! ☺

  Mitt första råd är att du ska läsa, läsa och läsa. Med det menar jag att att för att kunna skriva måste du läsa för att få ett språk och lära dig hur andra författare gör.

  Mitt andra råd är att du ska skriva, skriva och åter skriva. Och då inte bara nya texter utan skriva om och skriva om texterna du skrivit.

  Mitt tredje råd är att läsa böcker om hur man skriver. Tex ”Skriv om och om igen”
  av Ylva Karlsson och Katarina Kuick.

  Mitt fjärde råd är att du ska försöka hitta andra som har samma intresse som du. Tex genom att gå en skrivarkurs, delta i en skrivarcirkel och skrivarforum på nätet.

  Slutligen, att skriva en bok är en lång process. Jag brukar ofta börja med att skriva en novell eller dikt och utgå från den. På sätt kommer jag fort igång och ser snabbt ett resultat av mitt skrivande.

  Lycka till!

  Svara
 3. Hejsan, jag skriver på en bok som jag arbetat med i snart tre år. Jag efter många försök med olika genrer äntligen lyckats skriva något som förhoppningsvis har en sportslig chans att bli publicerat. Nu kommer min egentliga fråga: Hur tar man kontakt med förlag och hur blir man publicerad

  Svara
  • Du bör ta reda på vilka förlag som ger ut den genrer som passar ditt manus. Svensk bokhandel har en bra lista:
   http://www.svb.se/branschen-sok/Förlag

   Sen kopierar du upp ditt manus i så många kopior du kan eller har råd med. Skriv ett kort följebrev där du beskriver dig själv och din bok. Försök att på ett originellt visa vem du är och att ditt manus är värt att bli läst och publicerat. Glöm inte att ange hur många andra förlag som också fått ditt manus.

   Skicka ditt manus till alla dom stora förlag som ger ut den typ av böcker som din bok är. Välj ut ett antal av dom mellanstora och dom mindre förlagen. Glöm inte att skicka med returfrakt om du vill ha tillbaka ditt manus.

   Nu är det bara att vänta, vänta och vänta lite till. En del förlag är snabbar än andra, men tre månader upp till ett halvår är ingen ovanlig tid det kan ta innan du får svar.

   Lycka till!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest