Som ledare för skrivarkurser, lektör, författarcoach och webbansvarig för SkrivarSidan får jag ofta frågan:

– Hur blir jag författare?

– Skriv, skriv och skriv, och läs, läs och läs, svarar jag. Väl medveten om att den som frågar inte kommer att nöja sig med det svaret.

Många verkar tro att det finns en magisk formel eller knep som ”riktiga” författare sitter inne med. Att det finns genvägar för att bli en utgiven och etablerad författare. Så är det självklart inte. Som med det mesta annat så är det övning, hårt slit och rätt kontakter som gäller.

– Ja men… det finns ju dom som får sitt första manus antaget och utgiven vid första försöket, invände den senaste som frågade mig.

– Det finns alltid talanger. Om dom dessutom råkar ha skrivit om något som ligger rätt i tiden eller som efterfrågas så är genomslaget nästan garanterat. Men även för dom krävs det hårt arbete för att hålla sig kvar på förlaget och etablera sig.

Många som jag kommer i kontakt med är frustrerade över att det är så svårt att få ett manus antaget. Och jag förstår dom. Stora förlag som Bonniers och Norstedts har blivit allt mer ovilliga att ta den ekonomiska risk som det är att ge ut debutanter. Idag är det ofta små eller mellanstora förlag som ger ut den smala litteraturen, t ex utländska författare från Orienten.

Lyriken har alltid haft det tufft och idag verkar dom stora förlagen nästan helt slutat ge ut debuterande poeter. Men genren har istället mer och mer hittat sin plats på skrivarsajter på nätet. Många poeter ger också ut på eget förlag.

Tillbaka till den inledande frågan så brukar jag också säga:

– Anser du själv att du är en författare, skriver för att bli läst, så är du det. Oavsett vad andra tycker och tänker. Varför låta andra definiera vad du är?

[tags]författande, författare, skrivande, skriva, förlag, litteratur, kultur, skrivtips[/tags] och på Intressant.