Scrivener på iPad

PlayPlay
Scrivener på iPad
Foto: Tuulikki Räisänen

I väntan på Scriveners iPad app

Nej, än så länge finns ingen iPad app av det populära författarprogrammet Scrivener. Men det finns en app Index Card som du kan synka med Scrivener via Dropbox.

Synkningen fungerar inte automatiskt och du måste komma ihåg att göra den varje gång du ändrat något i ditt bokprojekt på iPaden och i din Mac. Glömmer du det försvinner ändringarna. Om du bara kommer ihåg det fungerar det bra att arbeta på samma projekt oavsett om det är på paddan eller i din dator.

Om du är glömsk finns ett annat alternativ, SimpleNote.

Index Card
Jag förutsätter att du redan använder Scrivener och Dropbox. Appen Index Card finns i AppleStore och kostar 38 kr. Titta på den här instruktionsvideon hur du får det att fungera:
http://www.literatureandlatte.com/videos/IndexCard.mov

Appen har bara ett fåtal av Scriveners funktioner. Du använder tex stackar istället för mappar till Index korten. Du kan flytta runt korten som du önskar. Viktigast är att allt du skriver på dina kort synkas till Scrivener och tvärtom.

Jag gjorde misstaget i början att tro att det var bara själva texten på korten som synkas. Men själva texten i tex ett kapitlet i romanen du skriver ska du skriva i Long text. När jag kom på det uppfyller Index Card mina enkla behov.

SimpleNote
Om du inte vill köpa Index Card eller inte använder Dropbox finns ett alternativ. Ladda ner SimpleNote gratis från AppleStore till din iPad och Mac. När du har registrerat dig och loggat på appen tittar du på den här instruktionsvideon:
http://www.literatureandlatte.com/videos/SimplenoteSync.mov

Du kan använda den för att skriva texten i varje kapitel. Inga andra av Scriveners funktioner finns eller kans synkas.

Appen som kanske aldrig kommer
Index Card och SimpleNote är ingen ersättning för en Scriveners app för iPad. Men dom gör det möjligt att skriva på iPaden och relativt smidigt synka det med, i mina ögon världens bästa app för dig som skriver, Scrivener. Vi har väntat på appen i tre år och kanske lanseras den aldrig. Extra bonus är att båda apparna också finns till iPhone.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest