Igår var jag och Tuulikki på Liv i Sveriges 30-årsfest på Timmermansgatan, Stockholm. Tuulikki höll i kameran medan jag njöt av tillställningen. Blyg som jag är vågade jag inte hälsa på Göran Palm, författare och grundare av Liv i Sverige, som är min mentor utan att han anar det. Han uppmuntrade mig att fortsätta och ge ut min diktsamling Hora, Dåre och Martyr. Tack Göran!

Jag brukar säga att utan Liv i Sverige så skulle jag aldrig försökt få någon av mina böcker publicerade. Med andra ord så skulle jag inte vara författare eller bloggare. Vi är många som har denna organisation att tacka för mycket.

Liv i Sveriges styrelse

Festen inleddes av folkmusikgruppen Pivo från Södertälje. Vilket direkt fick mig att känna mig hemma.

Folkmusikgruppen Pivo, Södertälje

Folkmusikgruppen Pivo, Södertälje

Delar av Svenska berättarlandslaget tog över och underhöll med dråpliga och känslosamma historier.

Pelle Olsson, Liv i Sverige

Pelle Olsson, Liv i Sverige

Johanna Häggblom, Göteborg

Johanna Häggblom, Göteborg

Det jag uppskattade mest var att höra Göran Palm samtala med dagens ordförande Ingrid Sjökvist om hur organisationen startade och förändrats genom åren. Hur dom idag arbetar för att få in skrivna berättelser från arbetarklassens nya svenskar.

Göran Palm och Ingrid Sjökvist

Göran Palm och Ingrid Sjökvist

Efter det var det kaffepaus och mingel bland bokbordet med böcker utgivna av Liv i Sverige.

Bokbord med Liv i Sveriges utgivna böcker

Liv i Sveriges utgivna böcker

Dom fyra första böckerna

Dom fyra första böckerna

Gunilla Lundgren, författare och lärare, berättade om hur hon började skriva böcker med och inte om sina elever i Rinkebys skola. Hennes nuvarande projekt handlar om att låta elev ur dom olika årskurerna komma till tals med texter, teckningar och bilder. Hon brann av energi när det gäller sina projekt men var trött på att jaga pengar för att kunna genomföra dom. Något jag tror dom flesta kulturarbetare känner igen.

Gunilla Lundgren, författare i Rinkeby

Gunilla Lundgren, författare i Rinkeby

Tyvärr var jag tvungen att gå innan jag hann se och höra Rose-Marie Sjöberg berätta om Liv i Sveriges senaste bok. Inte heller fick jag ta del av Marie-Louise Nilsson, lokalombud i Halland när hon berättade hur hon får skribenter att få böcker utgivna. Men jag hade trevligt dom timmar jag var där.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Jag ser redan fram mot Liv i Sveriges 40-årsfest!

ps. Vår present i jubilaren var ett ex. av revansch 2010, SkrivarSidans medlemsantologi

Foto: Tuulikki Räisänen

 

Intressant?