Tuulikki Räisänen

Dagen före midsommar arbetade frugan sista dagen på AstraZeneca. I går började hon sitt nya liv som pensionär. Hon har fått avgångspension efter att ha arbetat 29 år under samma tak. Men sitt arbetsliv började hon redan som 15-åring då som affärsbiträde, för att som 20-åring bli affärsföreståndare. År 1979 kom hon från Kemi i Finland till Södertälje och började på Astra, som det hette då.

Samtidigt med arbetet på AstraZeneca tränade Tuulikki Räisänen för maraton och sprang det första loppet, Stockholm maraton, 1979 och kom på 4:e plats. Ännu bättre gick det 1983 då hon vann Stockholm maraton och blev svensk mästarinna på tiden 2.36.58. Den sista tävlingen, hennes 20:e maraton, blev också Stockholm maraton 1994.

Tuulikki vann Stockholm maraton 1983

Idag består motionsträningen av stavgång och promenader. Astma och kärlkramp har satt stopp för löpträningen, men glädjen och lusten i att röra sig i naturen har Tuulikki kvar. Och för att fotografera. Hon driver också företaget Räisänens Ord & Bildglädje, Södertälje, som står bakom SkrivarSidan.

Ett stort GRATTIS till friheten från arbetet! säger jag.

[tags]maraton, marathon, stockholm maraton, sport, friidrott, idrott, sport, avgångspensionär, pensionär, Tuulikki Räisänen, Södertälje[/tags] och på Intressant