OS i Kina, en ekonomisk investering för väst

Jag har aldrig förstått varför Peking i Kina fick OS 2008. Som det är nu så får den kommunistiska regimen möjlighet att propagera för sitt sätt att styra diktaturen och folket verkar inte tillräckligt enade för att det ska kunna ge dom stöd nog att störta regimen. Det är helt enkelt för tidigt.

Det som händer just nu i Tibet är inte försvarbart på något sätt och dom som gav OS-spelen till Peking kan inte känna sig fria från skuld. Dom bör i varje fall inte göra det. Upproret mot regimen måste komma från folket när tiden är mogen. Det är inget som övriga världen ska försöka pressa fram genom att ge dom kinesiska ledarna detta gigantiska skyltfönster som olympiska spelen är.

Som vanligt är det pengarna som styr och Kina som har en starkt växande ekonomi är ett populärt land att investera i. Så också för företagen i Sverige. Det spelade naturligtvis roll då Peking fick OS och gör det även nu då dom flesta påstår att en bojkott är fel. Jag är övertygad om att många idrottare skulle kunna tänka sig att för en gång skulle blanda idrott och politik och avstå från att ställa upp i årets sommar-OS. Om dom fick den möjligheten…

[tags]OS, olympiska spelen, Kina, Tibet, politik, bojkott, diktatur[/tags] och på Intressant.

9 tankar på “OS i Kina, en ekonomisk investering för väst”

 1. VET du överhuvudtaget vad som händer i Tibet?

  Enligt den enda oberoende journalisten där (James Miles på Economist) så är det som sker inget annat än en Tibetansk Kristallnatt.

  Man ETNISKT RENSAR ett område från kineser. Man bränner deras affärer, dödar dem, skär av deras öron, klubbar ner dem på gatan. 15-åriga tjejer misshandlar man.

  Är det försvarbart? Vad har OS att göra med att en grupp galna ungdomar bränner ner affärer för oskyldiga och mördar folk på gatorna? Är det bra det?

  Svara
 2. Gurka i Burka: Jag vet lika mycket som alla andra som följer massmedias rapportering från Tibet. Och jag vet sedan tidigare hur Kina förtrycker tibetanerna.

  Men våld är aldrig försvarbart, oavsett vem eller vilka som utövar det.

  Jag tror OS har väldigt mycket att göra med upproret i Tibet sker just nu. Men du kan vara lugn, Kina kommer att slå ner det som dom gjort tidigare gånger…

  Svara
 3. Dessvärre verkar de flesta som följer massmedias rapportering veta ytterst lite om Tibet.

  Kinas förtryck av Tibet har yttrat sig i bland annat ett enormt ekonomiskt uppsving och en ny tågbana (invigdes för två år sedan).

  Det som händer i Tibet just nu kan mycket väl liknas vid vad som hände i Tyskland under 30-talet. Man såg judra från öst flytta in i Europa, mycket till Tyskland, och de startade företag som blev framgångsrika. Samma sak sker i Tibet av han-kineser. Fattiga kineser, kan tilläggas, som nu fått fungerande rörelser i Tibet. De flesta taxiförare i Lhasa är han-kineser, bland annat.

  Dessa anser man sig nu ha rätt att attackera. Av avundsjuka eller av ren rasism – det är en bra fråga. Men attackera dem gör man. Tibetaner, mestadels fulla ungdomar verkar det vara, bränner ner butiker och bilar, kastar stenblock, klubbar ner och bränner (!) kineser på gatorna.

  Oberoende källor för de döda finns inte. Men vi har iallafall bildbevis på att mordbränderna sker och har skett.

  Och här handlar det inte om kineser som dödar oskyldiga med pansarvagnar som 1989. Här handlar det om tibetaner som dödar oskyldiga företagare.

  OS har lite med detta att göra. Upproret är en följd av ”10:e marsfirandet”, men det är förvisso möjligt att upprorsmakarna använder OS som en anledning till varför det blivit så våldsamt.

  Kinas förtryck av Tibet är en sak – tibetaners etniska rensning en helt annan. Kina förtrycker Tibet på religionsområdet, där kan jag hålla helt med. Men i övrigt är Kinas förtryck mot Tibet inte annorlunda än det ”förtryck” som svenska staten utövar mot samerna.

  Svara
 4. Idiotens ansikt.

  En som däremot inte har problem med att vara trångsynt är Frida Johansson Metso, ordförande i Liberala ungdomsförbundet. Johansson Metso har klättrat så högt upp på barrikaderna hon bara kan och angrep i morse höjdhopparen Stefan Holm i P1-morgon i SR P1. På något sätt verkar Johansson Metso inte bara ha gjort sitt bästa för att generalisera stenhårt i Tibetfrågan, hon har också fått för sig att idrottspersoner i allmänhet har en retorisk förmåga som Björn Borg, Frank Andersson eller Patrik Sjöberg. Sett ur Johansson Metsos ögon var det kanske ett smart drag att ge sig på Holm eftersom hennes argument knappast klarat sig i debatt mot en genomsnittlig högstadieelev och än mindre om de ställts mot en politiskt sakkunnig. Mindre lyckat blev det när det visade sig att Holm pinsamt enkelt fick Johansson Metso att framstå som en sur tant som ägnar dagarna åt att sätta upp lappar i tvättstugan.

  Johannson Metso menade i P1-morgon att Stefan Holm måste bojkotta OS I Peking med motiveringen att

  …Stefan Holm är en god människa och goda människor åker inte till diktaturer och hoppar runt i idrottsarenor som tidigare har varit arenor där människor slaktas.
  Holm påpekade mycket riktigt att OS-arenan är nybyggd och att inga människor har hunnit slaktas där än och visade att Johansson Metso måste a) bättra på sina historiekunskaper, b) läsa på om Kina, c) sluta ljuga och/eller d) träna på retoriken och argumenten om hon vill framstå som en trovärdig ordförande för ett politiskt ungdomsförbund.

  Johannson Metso sökte i debatten en fullständig och total bojkott av Kina och hennes försök blev allt mer desperata och pinsamma. Hon ställer sig mot ett kungabesök i Kina och menar att olympiska sponsorer måste bojkottas. Som argument har hon att även Kina använt bojkott som redskap och menar därför att omvärlden nu ska ge igen med samma mynt. Johansson Metso är inte bara närsynt utan även långsint. Jag delar inte hennes uppfattning om att medel som användes under kalla kriget som hämnd ska återanvändas idag. Kina är ett land med många brister men som rör sig framåt, Johansson Metso vill i stället söka sig tillbaka till de kyliga konflikter resten av världen försöker lämna bakom sig. Jag får en känsla av att väldigt få ideologiska liberaler delar hennes syn på utveckling.

  Kina har bojkottat olympiska spel. Sovjetunionen har gjort det. USA har gjort det. Uppenbarligen ser Johansson Metso ett positivt resultat av de bojkotterna som jag inte ser. En betydande del av världen bojkottar och isolerar Nordkorea men inte heller där ser jag de positiva resultat Johansson Metso fiskar efter. Jag har försökt hitta något uttalande av henne när Kina ansökte och fick de olympiska spelen men utan framgång. Det hade på något sätt känts mer lämpligt att under den processen angripa SOK i stället för att ge sig på en enskild individ några månader innan spelens invigning.

  Att försöka plocka billiga politiska poäng är inte samma sak som att ha en politisk övertygelse. Stefan Holm har gett idiotin ett ansikte och dess namn är Frida Johansson Metso.

  Svara
 5. Daniel: Våld och förtryck är idiotiskt, inte att förespråka en bojkott.

  Jag är inte så naiv att jag inte förstår att en bojkott mot OS i Kina aldrig kommer att genomföras. Det är alldeles för stora ekonomiska intressen inblandade för alla även idrottarna. Men jag har från början varit kritisk till att olympiaden ska arrangeras i ett land som är så långt ifrån en demokrati som jag kan tänka mig.

  Svara
 6. Burma Tibet Förtryck mänskliga rättigheter Kina OS
  Idrott och politik är två vitt skilda ting, säger vissa folk.. Är inte ett ovanligt korkat sätt att försvara sina egna intressen!?

  DÅ: OS i Berlin 1936 var ett gigantiskt propagandajippo för nazismens Tyskland. Bakom järnridån var medaljer i de största internationella turneringarna viktiga symboler för kommunismens överlägsenhet som ideologi. Men till vilket pris?

  NU: Det väckte uppseende när USA helt nyligen strök Kina från utrikesministeriets svarta lista över de tio länder i världen som är sämst på att respektera mänskliga rättigheter. Tre dagar senare bryter helvetet ut i Tibet, när buddistiska munkar och vanliga medborgare demonstrerar mot Kinas förtryck, med livet som insats. Ett hundratal människor uppges ha omkommit i kravallerna.

  USA och EU uttrycker sig oerhört försiktigt och idrottsrörelsen uttrycker sig inte alls. De enda som gör sina röster hörda är opolitisk bundna medborgarrättsrörelser som Amnesty International och Avaaz.

  Det har inte alltid varit så här. 1980 beslöt USA att bojkotta sommar-OS i Moskva i protest mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan och fick andra länder med sig.

  Alltså tiger vi och lider och blir därmed medbrottslingar.

  Kanske är det då ingen som längre minns de döda munkarna i Tibet och Burma, när Kina visar upp sina bländverk för världens inbjudna stats- och regeringschefer den 8 augusti.

  Officiellt var det väl meningen att Kina skulle organisera OS på mänsklig frihets villkor?! Nu blir det i stället resten av världen som får acceptera ett högst tvivelaktigt OS på diktaturens villkor. En värld, en dröm, lyder mottot. Vems dröm? Vilken dröm? En dröm om accepterat förtryck och egoism utan helhetssyn?

  Svara
 7. Global Action

  1 Million Human, 192 Countries, 1 Voice

  After decades of repression, Tibetans are crying out to the world for change. China’s leaders are right now making a crucial choice between escalating brutality or dialogue that could determine the future of Tibet, and China.
  We can affect this historic choice — China does care about its international reputation. But it will take an avalanche of global people power to get the government’s attention. The Tibetan spiritual leader, the Dalai Lama, has called for restraint and dialogue: he needs the world’s people to support him. Fill out the form below to sign the petition–and spread the word.

  http://www.avaaz.org/en/tibet_end_the_violence/21.php/?cl=65269630

  Best Regards/ Susz Sweden

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest