Bilder: Södertälje Kulturnatt


Nuri Kino

Igår var jag och Tuulikki på Södertälje Kulturnatt. Det stora dragplåstret var journalisten, författaren och filmaren Nuri Kino som nyligen fick Europaparlamentets journalistpris 2010. Han berättade om sin nya bok Gränsen är dragen. Den handlar om den halva miljonen kristna i Irak som tvingats i flykt.

Syrianska FC

Syrianskas tränare Özcan Melkemichel med son

Vi inledde dagen med att fira Syrianska FC till den allsvenska platsen. Politikertorget var fullt av södertäljebor som visade sin glädje och stolthet över att vi har ett lag i högsta divisionen.

Tre vernissager

Efter det gick vi på konstrunda. Första ut var Philadelphia Wireman som består ca 1200 skulpturer, en hand höga och gjorda ståltråd och vad som finns på gatorna. Dom hittades för trettio år sen på gatan i Philadelphia, USA. Konstverken är gjorda av en eller flera okända konstnärer. Skulpturerna i sig gav mig inget men som fenomen är dom intressanta och väcker funderingar kring uppkomsten och vad dom vill säga.

Efter det gick vi till gamla Rådhuset och Bengt Olsens oljemålningar. Välgjorda naturmotiv, javisst, men tavlorna väckte inget inom mig. Jag har med åren börjat kräva mer av en utställning än att föremålen ska vara vackra.

På Galleri C hade Ann-Mari Winberg Öhnell halvtidsvernissage. Hennes målningar som trängt sig på sedan 28 augusti och krävt att bli målade väckte desto fler känslor inom mig. Hon lämnar utrymme till betraktaren. En konstnärs främsta egenskap, anser jag. Ann-Mari är också bildterapeuth och vi hade ett givande samtal medan jag och Tuulikki sippade på varsitt glas vin.

Anita Lindblom Show

Anita Lindblom show

Stadshuset nästa, en espresso och Anita Lindbloms show. Tre versioner av sångerskan, Sofia Lockwall, Malena Jönsson och Gabriella Lockwall, berättade om hennes karriär och sjöng hennes sånger. Synd på en så vacker röst att Anita idag mer ägnar sig åt strida med en svensk flyttfirma än att sjunga.

Läs merBilder: Södertälje Kulturnatt

Pin It on Pinterest