7 tips hur du gör en podcast

7 tips hur du gör en podcast

7 tips hur du gör en podcast. Podcast eller på svenska poddradio är enkelt uttryckt en radiostation gjort av amatörer. I Sverige har fått poddar fått sitt genomslag 2015 och många har börjat använde en podd i sin marknadsföring. Något jag som författare borde ha tänkt på. 🙄 Istället valde jag att nischa in mig på poesi och startade Poetpodden i september 2015.

1. Välj ett ämne eller tema som du brinner för. Nischade ämnen har lättare att slå igenom och få en stor publik om du inte redan är känd. Tänk dig en genomsnittslyssnare som du vänder dig till och var gärna personlig utan att vara privat.

2. Ljudet är viktigt. Ingen vill i längden lyssna på en podd med dåligt ljud. Satsa därför på en bra mikrofon. Jag använder en Snowball som jag är nöjd med. Var noga med inställningen av mikrofonen så att den tar upp så lite bakgrundsljud som möjligt. En mikrofonarm och ett puffskydd är ett måste för att du ska få bästa möjliga ljud. Du kan spela in intervjuer via Skype.

3. Spela in din podd i program som t.ex. Audacity (Mac och PC) som är gratis. Själv använder jag Logic Pro X (Mac) som kostar en del men är värt pengarna. Garagband som är gratisvariant för Macanvändare kan jag däremot inte rekommendera.

4. Redigera bort oljud, upprepningar, harklanden och annat som är störande i . Men behåll in- och utandningar för att det inte ska låta konstigt. När du känner dig färdig förbättrar du ljudet genom att köra det genom https://auphonic.com/. En utmärkt gratis tjänst som också minskar storleken på filen.

5. Lägg upp den färdiga MP3-filen på en mediaserver t.ex. Libsyn. Därifrån kan du länka in poddavsnittet till din blogg. Har du ingen kan du blogga på Libsyn. Du ska aldriglägga upp din ljudfil direkt på ditt vanliga webbhotell för då riskerar du att hela sajten går ner om din podcast får många besökare.

6. Anmäl din podcast till iTunes och Acast så att dina lyssnare kan prenumerera på din podd. SoundCloud är fortfarande populärt hos många, så lägg upp din MP3-fil också där.

7. Marknadsföring är viktigt för att podcasten ska hitta sina lyssnare. Glöm inte bort de sociala medierna. På Facebook finns en svenska podcastgrupp.

Lycka till!

Prenumerera på Poetpodden

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest