En webbansvarigs erfarenheter

skrivarsidan.nu

Om du följt mig och SkrivarSidan dom sista veckorna vet du att det har varit en hel del strul. Plötslig började sajten gå segare än sirap. Vi kontaktade vårt webbhotell Binero som undersökte saken i en vecka men inte kunde åtgärda det. Istället föreslog dom att vi skulle flytta till deras nya plattform Binero 2. Sagt och gjort, vi tackade ja och dom migrerade våra tre sajter. Och vi fick två veckor på oss att testa så att allt fungerade innan dom skulle göra den slutliga migreringen.

Första gången jag logga in i webbhotellets kontrollpanel fungerade inte länken till testsidan. När jag ringde supporten kunde dom inte lösa det på annat sätt än att jag klickade på knappen för den slutliga migreringen. Det kändes inte bra men vi hade aktuella säkerhetskopior av alla sajterna och databaserna.

På kvällen hade jag ledsnat på att SkrivarSidan låg nere och mailade supporten. Jag fick till svar att det var en fil som låg och blockerade och att dom hade fixat det. Med tillägget att det var därför vi skulle ha testkört sajten innan vi gav klartecken till den slutliga migreringen. Suck!

Nu var SkrivarSidan uppe igen och lika seg som innan migreringen. Supporten sa att sajten slog i processortaket och att dom skulle höja det från fem till åtta. Förbättringen var minimal.

Jag fick igång FTP så jag kunde ta ner och skicka upp filer på servern. Men våra tre databaser var spårlöst försvunna. En kille på webbhotellet la manuellt upp databasen på lördagskvällen och skickade inloggningsuppgifter. Nu kunde jag åter säkerhetskopiera databasen via phpmyadmin. Men databaserna till Tuulikkis wordpress blogg och vår testsajt var fortfarande försvunna. Inte heller fungerade det att logga in på statistiksidan.

I måndags publicerade jag nya texter och la upp en skrivutmaning. Strax efter kl.13 låg plötsligt SkrivarSidan nere igen med Server Error 500. Jag kastade mig på telefon till supporten som svarade att deras tekniker skulle titta på det. När jag gick in i kontrollpanelen låg där plötsligt fyra databaser och vi hade bara haft tre före migreringen. Det fick mig att misstänka att webbhotellet blandat ihop databaserna. Vilket bekräftades på kvällen då sajten plötsligt visade sig igen men utan dom uppdateringar jag gjort på förmiddagen. När jag undersökte saken upptäckte jag att databasen var drygt två dygn gammal.

Nu fick jag lätt panik då medlemmar skickat in texter, nya medlemmar registrerats sig och deras konton öppnats osv. Allt som hade hänt på SkrivarSidan dom senaste dygnen var helt borta. Jag hade en skärmdump av databasen sen kl.9 på morgonen. Men jag bestämde mig för att avvakta och se om supporten skulle lyckas fixa till det. Och det gjorde dom även om det tog sin tid.

Jag fortsatte och tjatade på webbhotellet om hur långsamt sidorna laddade in, alla blanka sidor och Invalid Token. Dessutom hade vi inte fått inloggningsuppgifterna till dom två andra databaserna. I tisdags loggade Binero in på SkrivarSidan och la till en accelerator till cachen. Det gjorde tyvärr ingen skillnad. Men nu hade jag fått det bekräftat att det var cachen som spökade och började testa olika lösningar. Och så igår fick jag bekräftat av Binero att sajten fortfarande slår i taket och att dom har höjt det igen. Dessutom förslog dom att vi skulle byta från deras Privata konto till Företag. Det paketet ska innehålla mer kraft som ska göra SkrivarSidan snabbare. Skillnaden visade sig dock inte vara så stor. Men dom blanka sidorna försvann.

Igår fortsatte jag att felsöka sajten och bytte ut en cacheplugin. Dessutom insåg jag att ett nytt tema troligen skulle förbättra prestandan. Det visade sig vara rätt och SkrivarSidan började fungera normalt igen. Ja, förutom att medlemmarna som loggade in fick upp Invalid Token. Efter att ha lusläst allt om felet i Joomlas forum hittade jag idag på morgonen en lösning även på det.

Så kan tre veckor se ut i en webbansvarigs liv.

Besök SkrivarSidan

ps. Vårt webbhotell Binero har kompenserat oss genom att ge oss tio månade gratis uppgradering till deras konto Företag. Och i tisdags fick vi inloggningsuppgifterna till dom andra databaserna och statistiksidan fungerar som den ska.
Intressant?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest