Någon frågade mig: Är du inte rädd för konkurrens, du som inget vet eller kan? Och jag svarade: Min enda konkurrent är jag själv och ingen ann!
© Iréne Svensson Räisänen (1996-09-14)
Om dikten
Dikten publicerades i Aftonbladet 1996. Den handlar om rädsla och självinsikt. Hur lätt det är att lyssna på Jante och inte sig själv. Det här är mitt svar till mig själv.
AI om Jantelagen
Jantelagen är faktiskt en intressant sak här i Norden, särskilt i Sverige och Danmark. Det handlar om sociala och kulturella normer som främjar måttfullhet och jämlikhet. Tanken är att inte sticka ut för mycket och undvika att vara för självupptagen. Ursprunget till termen ”Jantelagen” kommer från en dansk-norsk författare vid namn Aksel Sandemose. Han myntade uttrycket i sin roman ”En flykting korsar sitt spår” från 1933. Det är verkligen intressant att se hur normer och värderingar påverkar samhällen på olika sätt, eller hur tycker du?
Lagen uttrycker ofta en samhällsattityd som uppmuntrar till kollektivism och nedtonar individers framgångar eller ambitioner. Den kan sammanfattas med följande tio budord, som är en parafras av Sandemoses beskrivning i hans roman:
- Du skall inte tro att du är något.
- Du skall inte tro att du är lika mycket som vi är.
- Du skall inte tro att du är klokare än vi är.
- Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi är.
- Du skall inte tro att du vet mer än vi gör.
- Du skall inte tro att du är mer än vi är.
- Du skall inte tro att du duger till något.
- Du skall inte skratta åt oss.
- Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
- Du skall inte tro att du kan lära oss något.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina aforismer Inte alla, Finnas till dikterna Digitala liv, Facit och titta på diktvideon Sociala medier.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar